Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Τσίπρα – Πούτιν και Μεντβέντεφ στη Μόσχα – ΦΩΤΟ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει σήμερα για συζητήσεις υψηλού επιπέδου με τον Ρώσο ομόλογό του Μεντβέντεφ αλλά και προφανώς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ρωσία εν μέσω των εξελίξεων και της κρίσης με την Ουκρανία και με το NATO, όπως και για την Ελλάδα η οποία καλείται να αναθερμάνει τη σχέση της με τη Ρωσία έπειτα από το «παγωμένο» περασμένο καλοκαίρι, με τις υποθέσεις των Ρώσων διπλωματών.

Με ανάρτησή της στο Twitter η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε το αναλυτικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Θέματα διμερούς εμπορίου, οικονομικής συνεργασίας, καθώς και πρότζεκτ σχετικά με τον ενεργειακό τομέα και τη γεωργία, θα συζητήσουν ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης.

«Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων θα συζητήσουν την κατάσταση και τις προοπτικές στο ρωσο-ελληνικό εμπόριο και στην οικονομική συνεργασία, την εφαρμογή κοινών σχεδίων στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στις υποδομές μεταφορών, στην τεχνολογία, στη γεωργία και σε άλλους τομείς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για τη συνεργασία με τη Ρωσία, Δημήτρης Βελάνης,σε δηλώσεις του τόνισε πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και οι συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις φιλικές σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως και θέματα στρατιωτικής συνεργασίας θα τεθούν στο ταπέζι, καθώς τα διάφορα ζητήματα σχετικά με την συντήρηση ή ακόμα και την ενδεχόμενη αναβάθμιση και βελτίωση των ρωσικών οπλικών συστημάτων που εντάσονται στο ελληνικό οπλοστάσιο απασχολούν τη Μόσχα, όπως είχε αναφέρει και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 που διαθέτει η Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα σημάνει μια νέα, πιο θετική εξέλιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, έπειτα από τα γεγονότα του «παγωμένου» καλοκαιρίου και την υπόθεση των Ρώσων δπλωματών, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, να έκανε τις προηγουμένες την «αρχή» της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων και του σημαντικού και ουσιαστικού εμπορικού και οικονομικού διαλόγου με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Κρεμλίνου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Sputnik