SIPRI: ΗΠΑ και Γερμανία παρέδωσαν το 99% των εξοπλισμών που εισήγαγε το Ισραήλ το 2023

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία παρείχαν σχεδόν όλα τα όπλα και τον εξοπλισμό που διαθέτει το Ισραήλ το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη με έδρα την Στοκχόλμη (SIPRI), το 69% των εισαγωγών όπλων της Ιερουσαλήμ προέρχονταν από Αμερικανούς κατασκευαστές, ενώ το 30% αγοράστηκε από το Βερολίνο.

Η Ιταλία, ο τρίτος κορυφαίος εισαγωγέας για το έθνος της Μέσης Ανατολής, προμήθευσε μόνο το 0,9% των όπλων.

Το ινστιτούτο υποστηρίζει ότι όλα τα αεροσκάφη που έχει στον στόλο της η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι αμερικανικής κατασκευής, εκτός από ένα ελικόπτερο που κατασκευάστηκε στη Γαλλία.

«Στα τέλη του 2023, οι ΗΠΑ παρέδωσαν χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους στο Ισραήλ…» σημειώνει η έκθεση SIPRI, προσθέτοντας ότι εκκρεμούν να παραδοθούν 61 μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τέσσερα υποβρύχια από τη Γερμανία.

Το SIPRI ισχυρίστηκε ότι τα όπλα που εισήγαγε το Ισραήλ από τους συμμάχους του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές του ενέργειες κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στη Γάζα και τον Λίβανο αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ δέχονται πιέσεις από το εσωτειρκό και το εξωτειρκό να σταματήσουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ, το οποίο πραγματοποιεί ανελέητες χερσαίες και εναέριες επιθέσεις στη Γάζα.

Ο Καναδάς διέταξε πρόσφατα τη διακοπή των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ. Οκτώ Αμερικανοί γερουσιαστές έστειλαν επίσης επιστολή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καλώντας τον να σταματήσει να προμηθεύει όπλα τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters