«Πονοκέφαλος» στην Ουάσινγκτον από το «ναι» της Συρίας στον έλεγχο των χημικών

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει την πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Συρία για να τεθεί υπό διεθνή επίβλεψη το χημικό οπλοστάσιο της τελευταίας, όμως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την απάντηση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος φάνηκε να χαιρέτισε την ιδέα αυτή, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετώπιζαν ευνοϊκά οποιαδήποτε πρόταση έχει στόχο να εγκαταλείψει η Συρία το χημικό οπλοστάσιό της, δήλωσε ένας στενός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα τον σκεπτικισμό του για το σχέδιο της Ρωσίας να θέσει τα συριακά χημικά όπλα υπό διεθνή επίβλεψη.

Ο Τόνι Μπλίνκεν, αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει λεπτομερώς τη ρωσική πρόταση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ώστε να συνεχιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στη Δαμασκό.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η πρόταση αυτή ήλθε εν μέσω της απειλής για ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ και των πιέσεων που ασκεί ο πρόεδρος. Για αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο να μην άρουμε τις πιέσεις και να δώσει το Κογκρέσο στον πρόεδρο τις εξουσίες που ζήτησε», είπε ο Μπλίνκεν.

Χ.Κλίντον: “Σημαντικό βήμα αν η Συρία εγκαταλείψει τα χημικά”

Μια ενδεχόμενη απόφαση της Συρίας να εγκαταλείψει το χημικό οπλοστάσιό της θα συνιστούσε ένα «σημαντικό» βήμα, δήλωσε απόψε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Εάν το καθεστώς (της Δαμασκού) έθετε αμέσως τα αποθέματά του υπό διεθνή έλεγχο, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και από τους Ρώσους, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να είναι μια καινούρια δικαιολογία για καθυστερήσεις ή για κωλυσιεργία», προειδοποίησε η Κλίντον.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε στον Λευκό Οίκο σχετικά με το λαθρεμπόριο άγριων ζώων, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πιθανή υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016 ξέφυγε από το θέμα και σχολίασε τις προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 1.429 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
«Η απάνθρωπη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών παραβιάζει τους οικουμενικούς κανόνες» τόνισε η Κλίντον.