Σκληρές μάχες στην Ουκρανία – Παρατείνονται οι κυρώσεις – ΧΑΡΤΗΣ

Νέες σφοδρές μάχες ξέσπασαν στην Αν. Ουκρανία, μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ρωσόφιλων αυτονομιστών, για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντελμπατσέβε. Οι αυτονομιστές κατέλαβαν το γειτονικό χωριό Βουλεχίρσκ, από όπου βομβαρδίζουν την πόλη.

Μεγάλος αριθμός αμάχων έχει παγιδευτεί στην πόλη. Οι Ουκρανοί κατάφεραν, τουλάχιστον, να εκκενώσουν τους τραυματίες κατοίκους από την πόλη. Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, αναφέρουν πως ουκρανικά πυρά σκότωσαν επτά αμάχους στο Ντόνετσκ, όταν βλήμα πυροβολικού έπληξε λεωφορείο. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει, για την ώρα τουλάχιστον, επιβεβαιωθεί.

Οι νέες μάχες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιτευξη συμφωνίας ανακωχής στην Ουκρανία είναι ελάχιστες, παρά τις δηλώσεις των ρωσόφιλων, πως είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, Αντρέι Κελίν, επέρριψε στους Ουκρανούς την ευθύνη για τη νέα κλιμάκωση. “Δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη πως το Κίεβο θέλει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει ο διάλογος”, είπε.

Τα ρωσικά μέσα αναφέρουν πως 8.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν κυκλωθεί στην πόλη Ντελμπατσέβε. Αν η πληροφορία αυτή ισχύει θα πρόκειται για συντριπτική επιτυχία των αυτονομιστών, αλλά θα επιβεβαιώνει και τη ρωσική εμπλοκή στην σύγκρουση, καθώς οι αυτονομιστές είναι αδύνατο να επιτυγχάνουν τέτοια αποτελέσματα μόνοι τους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, ανέφεραν πως τα στρατεύματά τους αντέχουν ακόμα, παρά τα σφοδρά πυρά πυροβολικού και ρουκετών που δέχονται. Οι ρουκέτες είναι ρωσικές τύπου Grad.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν, χθες, να παρατείνουν τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Συμφώνησαν επίσης να περιλάβουν και νέα ονόματα Ρώσων που συνδέονται με το καθεστώτος Πούτιν, στη “μαύρη λίστα” της ΕΕ. Δεν συμφώνησαν, πάντως, στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για την ώρα.

Η σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έγινε μετά την φονική ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη. Πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν πως η Ρωσία έχει αποστείλει τακτικές δυνάμεις της, υποστηριζόμενος από πλήθος τεθωρακισμένων στην Αν. Ουκρανία. Η Μόσχα το αρνείται, αρκούμενη να δηλώσει πως “μερικοί Ρώσοι εθελοντές μάχονται στο πλευρό των αυτονομιστών”.

Πηγή: BBC
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert