Σκληρό μήνυμα Τραμπ σε Ερντογάν: «Θα σας καταστρέψουμε οικονομικά αν επιτεθείτε στους Κούρδους»

 Μάλλον το ξανασκέφτηκε και τώρα ο Τραμπ λέει ότι η αποχώρηση των Αμερικανών θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολύ, ενώ ταυτόχρονα στέλνει σαφές μήνυμα στον Ερντογάν να μην χτυπήσει τους Κούρδους, απειλώντας την Τουρκία με οικονομική καταστροψεί.

Μέσω του αγαπημένου του twitter Ο Τραμπ προειδοποίησε και τους Κούρδους να μην προκαλούν την Τουρκία, όμως έστεθιλε σαφές μήνυμα στον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν νέα… επιχείρηση ειρήνης, εναντίον των Κούρων, λέγοντας ότι θα καταστραφεί η οικονομία της Τουρκίας.

Επί της ουσίας ο Τραμπ βλέπει ότι η κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί θα είναι τουλάχιστον εκρηκτική και έτσι προαναγγέλλει ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα αργήσει, αναστέλλοντάς την επί της ουσίας, ενώ ταυτόχρονα λέει ότι θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων… αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.


Απ’ τη μεριά τους οι Τούρκοι απάντησαν μέσω του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ανέφερε ότι κάνουν θανάσιμο λάθος οι ΗΠΑ να συγκρίνουν τους Κούρδους με τους τρομοκράτες του PKK και του YPG.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση, μετά την απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η τουρκική οικονομία θα υποστεί «καταστροφή» σε περίπτωση που υπάρξει τουρκική επίθεση εναντίον μιας κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης στη Συρία.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα άρχισε να ανεβαίνει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του ζητήματος των Κούρδων της Συρίας. Η κυβέρνηση της Τουρκίας διατείνεται ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποτελούν τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984.

«Κύριε Ντόναλντ Τραμπ, είναι θανάσιμο σφάλμα να εξισώνονται οι Σύροι Κούρδοι με το PKK, που βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν οι ΗΠΑ, και με το συριακό παρακλάδι του, τις PYD/YPG», ανέφερε ο Καλίν σε ανάρτησή του στο Twitter, επισυνάπτοντας την ανάρτηση του Τραμπ.

«Οι τρομοκράτες δεν μπορεί να είναι εταίροι και σύμμαχοί σας. Η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική μας εταιρική σχέση και δεν θέλει αυτή να επισκιαστεί από την τρομοκρατική προπαγάνδα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ