Σλοβενία: Η στρατιωτική ηγεσία ζητά αύξηση αμυντικών δαπανών

Η Σλοβενία γιορτάζει σήμερα την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της, με επίσημη τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Ρακιτσάν, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Μούρσκα Σομπότα.

Την 15η Μαίου 1991, κατατάχθηκαν οι πρώτοι στρατιώτες, συγκροτώντας την αρχική στρατιωτική δύναμη της χώρας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Στη σημερινή τελετή, θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, αλλά και η διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας. Οι ένοπλες δυνάμεις της Σλοβενίας, έγιναν επαγγελματικές το 2004, ενώ σήμερα υπηρετούν 7.138 μόνιμοι και 1.070 έφεδροι στρατιώτες.

Παρά το σημερινό εορτασμό, η ηγεσία της Σλοβενίας έχει θέσει το ζήτημα αύξησης των αμυντικών δαπανών, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις να μπορούν να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο αμυντικής ικανότητας.
Ο προϋπολογισμός των ενόπλων δυνάμεων της Σλοβενίας για το 2014, ήταν στα 265 εκατ. ευρώ. Από τα κονδύλια αυτά, ποσοστό 80% καταβάλλεται στη μισθοδοσία. Ποσοστό μόλις 17% διατίθεται για το κόστος επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενώ το υπόλοιπο 3%, για την αγορά οπλικών συστημάτων.