SM-6: Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν για πρώτη φορά τον προηγμένο πύραυλο κατά των Χούθι ;

Το αντιτορπιλικό USS Carney κλάσης Arleigh Burke κατέρριψε έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, καθώς επίσης και τρία ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν κατεύθυνση τον Κόλπο του Άντεν, με στελέχη του Πενταγώνου να κάνουν λόγο για χρήση του προηγμένου πυραύλου επιφανείας – αέρος τύπου SM-6.

Όπως έκανε γνωστό το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) το περιστατικό αυτό συνέβη προχθές Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, με «πρωταγωνιστή» το USS Carney, το οποίο ωστόσο φαίνεται ότι «έγραψε ιστορία» διότι πηγές του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας αποκάλυψαν ότι χρησιμοποιήθηκε ο SM-6 (Standard Missile 6).

Εάν όντως χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος τύπου SM-6, βάσει των αναφορών, τότε θα ήταν η πρώτη γνωστή χρήση αυτού του πυραύλου επιφανείας – αέρος σε πραγματικό πεδίο επιχειρήσεων, όχι σε άσκηση, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία λόγω των δυνατοτήτων που έχει ο συγκεκριμένες πύραυλος στην αντι-βαλλιστική άμυνα των αμερικανικών πολεμικών πλοίων και όχι μόνο.

Τα χαρακτηριστικά τους

Σε ό,τι αφορά τους πυραύλους τύπου SM-6, αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε απειλές όπως αεροσκάφη, drones, βλήματα cruise, ενώ ακόμα μπορούν να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική φάση της πτήσης τους. Από την άλλη, μπορούν να εκτοξευτούν εναντίον σταθερών επίγειων στόχων στο έδαφος αλλά και εχθρικών ναυτικών μονάδων επιφανείας, με μεγάλη ακρίβεια και σε μεγάλες αποστάσεις, αναπτύσσοντας πολύ υψηλές ταχύτητες.

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο παραλλαγές του SM-6 σε υπηρεσία, η «Block I» και η «Block IA», ενώ μια τρίτη έκδοση, η Block IB, είναι είναι ουσιαστικά διαφορετική από τους δύο προηγούμενους τύπους, καθώς ενσωματώνει μεγαλύτερο κινητήρα και καινούρια σχεδίαση και κατασκευή. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν ότι ο SM-6 «Block IB» θα έχει την ικανότητα να αναπτύσσει την εξίσου υπερηχητική ταχύτητα και ως εκ τούτου να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες έναντι υπερηχητικών απειλών.

Με πληροφορίες από: TWZ / Φωτογραφία αρχείου U.S Navy