Σοϊγκού: «Ασφαλώς αποκλεισμένες» οι ουκρανικές δυνάμεις στο Azovstal

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη είναι «ασφαλώς αποκλεισμένες».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA αναφέρει ότι ο υπουργός είπε:

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, (σσ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν) τα υπολείμματα των μαχητών που βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη του εργοστασίου Azovstal είναι ασφαλώς αποκλεισμένα σε ολόκληρη την περίμετρο αυτής της επικράτειας. Οι επανειλημμένες προτάσεις προς τους εθνικιστές για απελευθέρωση αμάχων και κατάθεση των όπλων με εγγύηση σωτηρίας ζωών και αξιοπρεπούς μεταχείρισης σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αγνοήθηκαν από αυτούς. Συνεχίζουμε αυτές τις προσπάθειες».

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Απριλίου τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν βίντεο με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να ανακοινώνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «η Μαριούπολη έπεσε» και πως στο Azovstal παραμένουν μόνον 500 Ουκρανοί μαχητές.

Όπως μετέδιδαν τα ίδια μέσα, ο Πούτιν είχε δώσει εντολή να μην γίνει εισβολή στην χαλυβουργία, αλλά να περικυκλωθούν οι εναπομείναντες μαχητές.

Βέβαια το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί η Ρωσία συνεχίζει με κάθε μέσο τον ανελέητο βομβαρδισμό της Μαριούπολης, αφού «έπεσε» κατά τον Σοϊγκού, αλλά και γιατί – σύμφωνα με τους Ουκρανούς – έγιναν απόπειρες εισβολής στο Azovstal, όπως για παράδειγμα στις 23 Απριλίου ή και πάλι στις 27 του ίδιου μηνός.

Μόλις χθες η ίδια η Ρωσία ανακοίνωσε τον βομβαρδισμό του Azovstal στην Μαριούπολη, επειδή – κατά τα λεγόμενά της – Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις.