Σοϊγκού: Η Ρωσία επιβραδύνει την προέλασή της στην Ουκρανία «για να σώσει τους αμάχους»

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε σήμερα πως ο ρωσικός στρατός επιβραδύνει σκόπιμα την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η επιβράδυνση αυτή έχει σκοπό να μειωθούν οι απώλειες των αμάχων στα χωριά της αναολικής Ουκρανίας, που είναι το επίκεντρο των μαχών, όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός σε συνάντηση των αρχηγών άμυνας των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) σήμερα Τετάρτη.

«Συμμορφωνόμαστε αυστηρά με το ανθρωπιστικό δίκαιο κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης. Εκτελούνται επιθέσεις με όπλα υψηλής ακρίβειας στις εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων σημείων διοίκησης, αεροδρομίων, αποθηκών, οχυρών περιοχών και τοποθεσιών αμυντικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα , καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Σίγουρα επιβραδύνει την προέλαση, αλλά το κάνουμε συνειδητά», επεσήμανε ο Σοϊγκού.

Η Ουκρανία, αλλά και πολλοί δυτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται αυτήν την ανακοίνωση ως παραδοχή της «ήττας» του ρωσικού στρατού, που δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς του σκληρού πολέμου. 

Ο Σόιγκου είπε επίσης ότι «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τακτικές καμένης γης, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Βομβαρδίζουν σκόπιμα οικισμούς και ρίχνουν νάρκες κατά προσωπικού Lepestok με σαφή στόχο να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά σε αμάχους και αστικές υποδομές».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 5.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από τότε που εισέβαλαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Η Ύπατη Αρμοστεία, που διαθέτει δεκάδες παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, πρόσθεσε στην εβδομαδιαία ενημέρωση που δίνει για τον πόλεμο ότι συνολικά 5.024 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 6.520 τραυματιστεί.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters