Σόιγκου: Πυρκαγιά στις μπαταρίες προκάλεσε την έκρηξη στο ρωσικό υποβρύχιο

Σε βαρύ πένθος βρίσκονται ακόμα οι Ένοπλες Δυνάμεις στη Ρωσία με την χώρα να θρηνεί τους 14 νεκρούς ναύτες, τους οποίους ο Πρόεδρος Πούτιν αποκάλεσε «μεγάλη απώλεια», λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ερευνητικό βαθυσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού την περασμένη Δευτέρα.

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με το τραγικό περιστατικό ήταν ελάχιστες, ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου έδωσε κάποιες διευκρινίσεις, όπως και το τι προκάλεσε την έκρηξη στο υποβρύχιο και την φωτιά που κόστισε την ζωή στους ναύτες.

Πυρηνοκίνητο το ερευνητικό βαθυσκάφος

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα ότι το στρατιωτικό υποβρύχιο το οποίο επλήγη από πυρκαγιά την 1η Ιουλίου ήταν πυρηνοκίνητο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Σόιγκου πληροφόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το δυστύχημα κατά το οποίο έχασαν την ζωή τους 14 ναυτικοί οφείλεται σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τμήμα των ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) και ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ερευνητικού βαθυσκάφους που καλύπτεται από το στρατιωτικό απόρρητο απομονώθηκε πλήρως.

«Η κύρια αιτία του περιστατικού εντοπίσθηκε και ήταν φωτιά στο τμήμα ηλεκτρικών συσσωρευτών, η οποία εξαπλώθηκε στην συνέχεια».

Τι απέγινε ο πυρηνικός αντιδραστήρας

Επιπλέον, το πλήρωμα ακολούθησε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την προστασία του αντιδραστήρα, ο οποίος είναι πλήρως λειτουργικός και αυτό δίνει την ελπίδα ότι το βαθυσκάφος θα αποκατασταθεί σύντομα.

Το υπόλοιπο πλήρωμα διασώθηκε και το ερευνητικό βαθυσκάφος οδηγήθηκε στη ναυτική βάση Severomorsk στη βόρεια Ρωσία.

Ο Σόιγκου είπε επίσης ότι όσες οικογένειες των αποθανόντων ναυτών, υπάρχουν ανήλικα παιδιά, θα λαμβάνουν επίδομα αξιωματικών μέχρι να ενηλικιωθούν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Sputnik