Σοϊγκού σε Πούτιν: Ο ρωσικός Στόλος Ειρηνικού έκανε «προσομοιώσεις πληγμάτων σε εχθρικές ναυτικές μονάδες»

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις ασκήσεις που πραγματοποιούνται από τον Στόλο του Ειρηνικού. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση φαίνεται ο Σοϊγκού να λέει ότι οι ασκήσεις περιελάμβαναν «προσομοιώσεις πληγμάτων σε εχθρικές ναυτικές ομάδες» στον Ειρηνικό.

Ο Πούτιν ανταπάντησε λέγοντας ότι αιφνίδιοι έλεγχοι έδειξαν ότι ο Στόλος του Ειρηνικού, που έχει τη βάση του στη ρωσική Άπω Ανατολή, έχει υψηλό βαθμό ετοιμότητας και ότι η προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η Ουκρανία.

Σε ετοιμότητα ο ρωσικός Στόλος Ειρηνικού

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία έθεσε σε υψηλή επιφυλακή τον Στόλο Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικής επιθεώρησης που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των αμυντικών του δυνατοτήτων, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκεί Σοϊγκού, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:  «Ο κύριος στόχος αυτής της επιθεώρησης είναι να αυξηθεί η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να απωθήσουν την επίθεση πιθανού εχθρού από την κατεύθυνση του ωκεανού και της θάλασσας».

Κατά την άσκηση θα γίνει επίσης προσομοίωση εχθρικής απόβασης στο νησί Σαχαλίνη της Ρωσίας και στις Κουρίλες Νήσους, κάποιες από τις οποίες διεκδικούνται από την Ιαπωνία σε εδαφική διαμάχη που χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας θα αναπτυχθούν σε περιοχές εκπαίδευσης και θα διεξάγουν ασκήσεις μάχης στο πλαίσιο της άσκησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters