Σοκόλοφ: Καρατομήθηκε ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά τη βύθιση του Ceasar Kunikov, λένε Ρώσοι μπλόγκερς

Η βύθιση του ρωσικού αποβατικού πλοίου Ceasar Kunikov από ουκρανικά USV φέρεται να «τάραξε» αρκετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να αποφασίσει την απομάκρυνση του διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Βίκτορ Σοκόλοφ.

Τις τελευταίες ώρες, υπάρχει έντονη φημολογία στα ρωσικά social media, ότι ο Βίκτορ Σοκόλοφ καρατομήθηκε από τη θέση του διοικητή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί κάτι επίσημα.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερς υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν έχει ήδη επιλέξει τον αντικαστάτη του Σοκόλοφ, τον 53χρονο Sergei Pinchuk, αντιναύαρχος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και υποδιοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με καταγωγή από τη Σεβαστούπολη, ο οποίος τελεί υπό κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Σοκόλοφ κατείχε τη θέση από τις 14 Αυγούστου 2022, διαδεχόμενος τον ναύαρχο Igor Osipov. Υπό τις διαταγές του Igor Osipov, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχασε τη ναυαρχίδα του, το τεράστιο καταδρομικό πλοίο «Moskva», και δεν κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο στα βορειοδυτικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2024, ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας (USV) χτύπησαν το ρωσικό μεγάλο αποβατικό πλοίο Ceasar Kunikov κλάσης Ropucha, ανοιχτά της κατεχόμενης Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

Φωτογραφία αρχείου Reuters