Σομαλία: Eκκληση για να σταματήσει η «επιδημία βιασμών»

Στις 10 Ιανουαρίου ο δημοσιογράφος Abdiaziz Abdnur Ibrahim (επίσης γνωστός ως Koronto) συνελήφθει από την υπηρεσία Central Investigations Department (CID) της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Είχε πάρει πρόσφατα συνέντευξη από μια γυναίκα, εσωτερικά εκτοπισμένη, η οποία είχε αναφέρει ότι είχε υποστεί ομαδικό βιασμό από κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά δεν είχε προλάβει ακόμα να δημοσιοποιήσει την ιστορία.

Το θύμα στην συνέχεια ανακάλεσε την ιστορία της και η Σομαλική Κυβέρνηση σύμφωνα με το Human Rights Watch συνέχισε να εκβιάζει τους υποστηρικτές της και αυτους που ήθελαν να βοηθησουν.

Η κράτηση του Abdiaziz Abdnur Ibrahim φαίνεται να συνδέεται με ένα ρεπορτάζ του Al Jazeera, που προβλήθηκε στις 6 Ιανουαρίου, σχετικά με αναφορές για βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας σε καταυλισμούς για εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους στο Μογκαντίσου.
Στη υποθεση, αργότερα τέθηκε υπο κράτηση για περιπου μια βδομάδα αλλος ενας δημοσιογράφος – ο Daud Abdi Daud – ο οποίος αφέθηκε ελευθερος. Ο Daud στην κατάθεση του στο δικαστήριο δήλωσε ότι ένας δημοσιογράφος θα έπρεπε να μπορει να πάρει συνέντευξη από μια οποιαδήποτε γυναίκα ακόμη και αν αυτή είναι η σύζυγος του προέδρου. Αυτη ηταν και  η δήλωση που προκάλεσε την σύλληψη του.

Η σεξουαλική και σεξιστική βία ειναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη Σομαλία.

Εσωτερικά εκτοπισμένες γυναίκες όπως ειναι και το θύμα της συγκεκριμένης περίπτωσης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Ωστόσο πολυ συχνά διστάζουν να αναφέρουν στις αρχες οτι υπήρξαν θύματα βιασμου επειδη φοβούνται τις ίδιες τις αρχές και κατ’ επέκταση την αντίποινα. Σύμφωνα με διαφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις η υπόθεση αυτη ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας περαιτέρω δυσπιστίας πρός το καθεστώς. Η στάση των γυναικών γινεται ακομη πιο σαφές οταν δει κανεις πόσο περιορισμένη ειναι η προσβαση που έχουν σε ιατρικές, ψυχολογικές και νομικές υπηρεσίες

Ως μια κραυγη βοήθειας προς την Διεθνή Κοινότητα – συμπεριλαμβανομένων δηλαδη και των βασικών – για την Σομαλία χωρών – όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση – εχει δημιουργηθεί στο διαδικτυο μια αίτηση απο αλλη μια δημοσιογράφο που φέρεται να αποκάλυψε τον βιασμο της κοπέλας απο τους στρατιώτες του Σομαλικου καθεστώτος. Η δημοσιογράφος γραφει –

«Το όνομά μου είναι Laila και είμαι δημοσιογράφος. Έγραψα πρόσφατα μια ιστορία για μια νεαρή γυναίκα που ηταν θύμα ομαδικού βιασμού από στρατιώτες της κυβέρνησης στη Σομαλία, με την ελπίδα οτι η αφήγηση τέτοιας οδυνηρής ιστορίας θα φέρει το φοβερό πρόβλημα των βιασμών στην επικαιροτητα. Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το άρθρο μου για να φυλακίσει το θύμα βιασμού και ενα αλλο δημοσιογράφο αποκαλώντας το «προσβολή του κράτους»!

Ο βιασμός είναι τρομακτικός, αλλά το να σε βιάσουν και οι μονοι που μπορουν να βοηθήσουν να ειναι οι ιδιοι οι βιαστες ειναι συντριπτικό. Μαζι όμως πιστευω οτι μπορούμε να φέρουμε την ελπίδα. Και αυτος ειναι ο λόγος που ξεκίνησε και αυτη η αίτηση σε αυτη την ιστοσελίδα. Η κυβέρνηση της Σομαλίας εξαρταται σε μεγάλο βαθμό απο χρηματοδότηση άλλων κυβερησεων. Οπότε η διεθνής κοινότητα μπορει να πιέσει την κυβέρνηση να σταμάτησει επιτέλους αυτη την «επιδημία βιασμών » απο τις δυνάμεις ασφαλείας.»

Για να βοήθησετε κι εσεις και να διαβάσετε την επιστολή της δημοσιογράφου καντε κλικ εδω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο βιασμός βασικός λόγος εγκατάλειψης της Συρίας απο γυναικές

Οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής βιαιότητας σε καιρούς πολέμου