Μειώθηκε η πειρατεία στη Σομαλία αυξήθηκε στην Δυτική Αφρική

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Μείωση των περιστατικών πειρατείας κατά πλοίων,στα ανοιχτά της Σομαλίας, αλλά σημαντική αύξηση αντίστοιχων περιστατικών και γενικά επιθέσεων  με σκοπό την ένοπλη ληστεία,καθώς και απαγωγές μελών πληρώματος στην  θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Αφρικής    είναι το »ρεζουμέ» της σχετικής δραστηριότητας από τον Μάιο του 2012 μέχρι τώρα, όπως κατεγράφη  κατά τις εργασίες της 93ης Σύνοδου της  Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (MSC 93).
 Οι εργασίες της 93ης MSC πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, στην έδρα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ολοκληρώθηκαν τις προάλλες, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα/Ακτοφυλακή. 

Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο θέμα της Πειρατείας και της Ένοπλης Ληστείας – που αφορούν ευθέως και το Πολεμικό Ναυτικό αφού συμμετέχει σε σχετικές αποστολές αποτροπής και καταστολής –  καταγράφεται η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην περιοχή της Σομαλίας, με στατιστικά καταγεγραμμένα στοιχεία μείωσης των περιστατικών πειρατείας κατά πλοίων. Αντιθέτως, στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Αφρικής έχει σημειωθεί σημαντικός αριθμός επιθέσεων σε πλοία με σκοπό την ένοπλη ληστεία,καθώς και απαγωγές μελών πληρώματος. 
Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής δήλωσαν ότι συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα και εγκαθιστώντας ένα μόνιμο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

 Ελληνικές επισημάνσεις

Από το Υπ. Ναυτιλίας υπενθυμίζεται ότι η ανάδειξη της ανάγκης λήψης πρωτοβουλιών σχετικά με τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα, κυρίως,ένοπλης ληστείας με χρήση υπερβολικής βίας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής είχε πραγματοποιηθεί από την χώρα μας με την υποβολή σχετικού εγγράφου εργασίας κατά την προηγούμενη Σύνοδο της Επιτροπής. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της ψυχολογικής και κάθε άλλου είδους υποστήριξης των μελών πληρώματος μετά την απελευθέρωσή τους από μακρά διάρκεια ομηρία.
Η επόμενη Σύνοδος της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας έχει προγραμματισθεί για στις 17-21.11.2014.

Λέτε να αρχίσουν συζητήσεις για νέες αποστολές φρεγατών προς την  θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Αφρικής ;

Διαβάστε ακόμη:

Άριστα 10 για την φρεγάτα ΨΑΡΑ στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ