Σότσι: Το Ολυμπιακό «οχυρό» του Πούτιν – ΦΩΤΟ

Μετά απο τις δυο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ στα τέλη Δεκεμβρίου εχουν τεθεί πρωτοφανή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέτρα ασφαλείας. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμιρ Πούτιν εχει δημιουργήσει ενα αδιαπέραστο τείχος ασφαλείας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς που ανοίγουν την πορτα τους στις 7 Φεβρουαρίου.

Με μια πρώτη ματιά, μοιάζουν να ειναι απλα φύλλα και ξύλα που ξεφυτρώνουν απο την πλαγιά του λόφου. Αλλά οι σποραδικές κινήσεις, το τρεμόπαιγμα των φύλλων προδίδουν την πραγματική «ταυτότητα» του μικρού λοφου: Μια καμουφλαρισμένη σκηνή του στρατού που βρίσκεται στην εθνική οδό απο το Σότσι πρός τα βουνά.

Βέβαια μόλις δείτε μια απο αυτές τις σκηνές οι άλλες εντοπίζονται πολύ πιο γρήγορα, θα τις δείτε κατα μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου – που στοίχησε 8.7 δισ δολάρια – και που συνδέει τα Ολυμπιακά στάδια της ακτής του Σότσι και τους χώρους σκί στα βουνά.

Ειναι βέβαια μόνο ενα απο τα πολλά μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας, που έχει τοποθετήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την προστασία των Χειμερινών Ολυμπιακών.

Πάνω απο το Ολυμπιακό Πάρκο μπορεί να διακρίνει κανείς συστοιχίες πυραύλων καμουφλαρισμένες με δίχτυα. Ταχύπλοα του Ναυτικού περιπολούν τις ακτές. Αστυνομικοί κυκλοφορούν ανάμεσα στο πλήθος και βέβαια ο «Μεγάλος Αδελφός» παρακολουθεί τα πάντα με το κλειστό κύκλωμα καμερων ασφαλείας και το ηλεκτρονικο πρόγραμμα επιτήρησης να παρακολουθούν την κάθε κίνηση του κάθε επίσκέπτη κατα την διάρκεια των Ολυμπιακών.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί ενα «ατσάλινο τείχος ασφαλείας» για την προστασία των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σότσι.

Ο Πούτιν διέταξε δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα και την αστυνομία για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν κρίνει κανείς απο τις φορές που τα ΜΜΕ κλήθηκαν να σταματήσουν την μαγνητοσκόπηση ή τις άπειρες φορές που άρνήθηκε πρόσβαση σε δημοσιογράφους τότε είναι σαφές ότι οι ρωσικές αρχές εχουν λάβει πολύ σοβαρά την ασφάλεια των παιχνιδιών.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον ελληνοαμερικανο δημοσιογράφο Γίωργο Στεφανόπουλο και στο πρακτορείο ειδήσεων ABC «η ασφάλεια στο Σότσι θα είναι αυστηρή, αλλά αυτο δεν θα φαίνεται».

Όπως φαίνεται ο πρώην πράκτορας της KGB έχει καταφέρει ακριβώς αυτο. Ο στενός κλοιός ασφάλειας του Πούτιν ειναι αόρατος.

Στο κοντινό λιμάνι, δυο πλοία του λιμενικού περνούν σχεδόν απαρατήρητα δίπλα σε ένα μεγάλο πλοίο της ακτοφυλακής.

Κοντά στην πόλη του Adler, όπου οι Αγώνες θα λάβουν χώρα, το πρακτορείο ABC News παρατήρησε ένοπλες δυνάμεις του Ναυτικού να περιπολούν τις ακτές. Άλλο ένα πλοίο του Ναυτικού, το Seliger, ήταν αγκυροβολημένο στον Εύξεινο Πόντο. Το πλοίο ανατέθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο ως ερευνητικό σκάφος και σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις περιγράφεται η ικανότητά του να ανιχνεύει «αντικείμενα» που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας.

Μπαίνοντας στο Ολυμπιακό Πάρκο η διαδικασία ειναι εξαιρετικά χρονοβόρα, όλα για την ασφάλεια των Ολυμπακών και βέβαια οιι επισκέπτες επιτρέπεται να μπούν μόνο με έγκυρο εισιτήριο ή Ολυμπιακή κάρτα. Μετά περνάνε απο διάφορα στάδια ασφάλειας.
Ένα μικρό αερόστατο επιτήρησης αιωρείται πάνω απο το πάρκο.
Κρυμμένη στους λόφους πάνω από την Ολυμπιακή ζώνη είναι μια μικρή στρατιωτική βάση με συστήματα ραντάρ και όπως φαίνεται συστήματα αεράμυνας να διακρίνονται απο τα τείχη.

Η εξωτερική ζώνη, που έχει πάρει το όνομα «ατσάλινο δαχτυλίδι», και που βρίσκεται λίγες ώρες μακριά από το Σότσι, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε απειλή.
Το κύριο σημείο ελέγχου είναι ακριβώς έξω από την πόλη Magri, όπου δεκάδες αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους σταματάνε όλα τα οχήματα. Η αστυνομία ελέγχει όλους τους οδηγούς και σχεδόν όλα τα οχήματα.

Όλα γύρω από το Σότσι και τη γύρω περιοχή ειναι υπό την επίβλεψη του τεράστιου δικτύου καμερων που παρακολουθέι και το κάθε εκατοστό. Ο Πούτιν εχει καταφέρει να δημιουργήσει ενα φρούριο.

ABC News/ Reuters