Σουηδία: Με… βία θα λύσει το μυστήριο του υποβρυχίου

Οι Σουηδικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν ένοπλη βία, εάν διαπιστώσουν οτι υπάρχει καποιο ξένο σκάφος στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, δήλωσε ο ανώτατος διοικητής καθώς η αναζήτηση της «υποβρύχιας απειλής» μπήκε στην πέμπτη μέρα.

«Στόχος μας τώρα είναι να αναγκάσουμε ό, τι κι αν είναι αυτο, στην επιφάνεια … με ένοπλη βία, εάν είναι απαραίτητο,» δήλωσε ο Sverker Göranson.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό κομμάτι της επιχείρησης – ανεξάρτητα από το αν βρούμε κάτι – είναι να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα, ότι η Σουηδία και οι ένοπλες δυνάμεις της ενεργούν και ειναι έτοιμες να δράσουν όταν νομίζουμε οτι τέτοια δραστηριότητα παραβιάζει τα σύνορα μας. «

Σύμφωνα με τον Göranson, ειναι ¨εξαιρετικά δύσκολο¨ να εντοπίσει κανείς υποβρύχια και η Σουηδία δεν έχει καταφέρει ποτέ να τα εντοπίσει στο παρελθόν.

Την Τρίτη, προέκυψε ότι ένα από τα πλοία εντόπισε κάτι στο αρχιπέλαγος, αλλά ο Göranson το αρνήθηκε.

Η Σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter δημοσίευσε επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι υπήρχαν περισσότερες από 100 μαρτυρίες σχετικά με το  υποπτο υποβρύχιο.
“Ακόμη λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες, και θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι είμαστε ευχαριστημένοι γι ‘αυτό,» ειπε ο Göranson «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με μια τέτοια πλημμύρα αναφορών, πρέπει να τα αναλύσουμε και να τα επιβεβαιώσουμε όλα αυτά. «

Ο ναύαρχος Anders Grenstad δήλωσε σε συνέντευξη τύπου χθες ότι ο στρατός της Σουηδίας ειχε αποδείξεις για κάποια «υποβρύχια δραστηριότητα» στο αρχιπέλαγος.
«Σήμερα, μπορώ επίσης να αναφέρω ότι υπήρξαν δύο ακόμη μαρτυρίες που έγιναν από μέλη του κοινού και είναι αρκετά ενδιαφέρουσες αλλα απαιτούν περαιτέρω παρακολούθηση”, είπε

Ο ίδιος δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τις μαρτυρίες του κοινού, λέγοντας ότι δεν θεωρούνται αξιόπιστες.
Σύμφωνα με τον Grenstad, η στρατιωτική επιχείρηση στοχεύει στη συλλογή πληροφοριών, και οχι στη επίδειξη «στρατιωτικής δύναμης.»

Το βράδυ του Σαββάτου, ο σουηδικός στρατός άρχισε μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 άνδρες, «αόρατα» σκάφη, ναρκαλιευτικά και ελικόπτερα, τα οποία ερεύνησαν μια ζώνη περίπου 50 χλμ. στη Βαλτική έπειτα από πληροφορίες για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα» στα ανοικτά της Στοκχόλμης και τη δημοσίευση φωτογραφίας ενός μυστηριώδους «ξένου σκάφους».

Πηγή – RT.com
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert