Σουδάν: Δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν μαθητές που διαδήλωναν

Υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η δύναμη ασφαλείας που έχει επιφορτιστεί με τη φρούρηση τράπεζας στην Ελ Ομπέιντ ευθύνεται για τον θάνατο μαθητών που διαδήλωναν στην πόλη αυτή νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στην Ελ Ομπέιντ, η οποία βρίσκεται 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαρτούμ, τη Δευτέρα. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν τουλάχιστον 4 μαθητές.

Aυτοί έχασαν τη ζωή τους όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν μαθητική διαδήλωση που γινόταν στην πόλη, σύμφωνα με γιατρούς που συνδέονται με την αντιπολίτευση.

Οι έφηβοι που σκοτώθηκαν διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε ψωμί και καύσιμα, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης.

Το Σουδάν βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή μετά την εκδίωξη από την εξουσία, έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις, του Όμαρ αλ Μπασίρ τον Απρίλιο.

«Η δύναμη που φρουρούσε τη Sudanese French Bank έριξε τα πραγματικά πυρά, τα οποία οδήγησαν στις λυπηρές απώλειες στην πολιτεία του Βορείου Κορντοφάν, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου αντιστράτηγος Τζάμαλ Άλντιν Όμαρ Ιμπραχίμ, ο οποίος ανέγνωσε ανακοίνωση του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το SUNA.

Οι φρουροί των τραπεζών είναι μια κυβερνητική δύναμη ασφαλείας.

Ο συνασπισμός αντιπολιτευόμενων ομάδων Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής (FFC) κατηγόρησε τον στρατό και παραστρατιωτικές ομάδες ότι άνοιξαν πυρ κατά των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο περιφερειακός κυβερνήτης είχε δηλώσει ότι κάποιοι που είχαν διεισδύσει στην ειρηνική διαδήλωση επιτέθηκαν σε υποκατάστημα τράπεζας και προσπάθησαν να επιτεθούν και σε άλλο.

Ο Ιμπραχίμ κατηγόρησε επίσης για τους θανάτους των μαθητών στην Ελ Ομπέιντ μια επιτροπή καθηγητών που συνδέεται με τη Σουδανική Ένωση Επαγγελματιών (SPA), η οποία αποτελεί σημαντική δύναμη που μετέχει στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό FFC. Ορισμένα μέλη της επιτροπής αυτής είχαν παροτρύνει τους μαθητές να μην πάνε σχολείο και να κατέβουν στη διαδήλωση, σημείωσε ο Ιμπραχίμ σύμφωνα με το SUNA.

Μεσολαβητής της Αφρικανικής Ένωσης ζήτησε την Τετάρτη να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης άμεσα οι υπεύθυνοι για τους θανάτους των μαθητών.

H SPA, η οποία πρωτοστάτησε στο κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην ανατροπή του Μπασίρ, καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε να γίνουν σήμερα σε πανεθνικό επίπεδο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο θάνατος των μαθητών προκάλεσε επίσης τη διακοπή των συνομιλιών που γίνονται μεταξύ της αντιπολίτευσης και του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν ωστόσο σημειώσει πρόοδο όσον αφορά δύσκολα σημεία των συνομιλιών που γίνονται για τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον στρατό σε μια πολιτική κυβέρνηση και αναμένεται η διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών εντός 48 ωρών, δήλωσε χθες Τετάρτη ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ