Σουδάν: Ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται για πιθανή επιχείρηση εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Χαρτούμ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε σήμερα τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να παρατείνουν την εκεχειρία μέχρι το τέλος της μουσουλμανικής γιορτής ‘Ειντ αλ-Φιτρ και δήλωσε ότι η άποψη της Ουάσινγκτον είναι ότι η 24ωρη εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη τηρήθηκε ως επί το πλείστον παρά τα σφοδρά πυρά που σημειώθηκαν σήμερα.

Περισσότεροι από 330 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο στη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι») και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι εχθροπραξίες οδηγούν τη χώρα, που βασίζεται στην επισιτιστική βοήθεια, σε «ανθρωπιστική καταστροφή».

Αμερικανικά στρατεύματα «παίρνουν θέση» για πιθανή αποστολή εκκένωσης της πρεσβείας

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναπτύσσονται σε θέσεις κοντά στο Σουδάν σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν γρήγορα το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μέσω της Διοίκησης των Δυνάμεων της Αφρικής, παρακολουθεί την κατάσταση στο Σουδάν και διεξάγει συνετό σχεδιασμό για διάφορα ενδεχόμενα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Φιλ Βεντούρα σε δήλωσή του.

«Στο πλαίσιο αυτού, αναπτύσσουμε πρόσθετες δυνατότητες κοντά στην περιοχή για σκοπούς έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την εξασφάλιση και πιθανή διευκόλυνση της αναχώρησης του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας από το Σουδάν, εάν το απαιτούν οι περιστάσεις», είπε.

Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θα σταλούν οι δυνάμεις του ή πόσοι στρατιώτες θα συμπεριληφθούν. Οι New York Times ανέφεραν ότι Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται στο κοντινό Τζιμπουτί, όπου οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική βάση.

«Λόγω της αβέβαιης κατάστασης ασφαλείας στο Χαρτούμ και του κλεισίματος του αεροδρομίου, δεν είναι προς το παρόν ασφαλές να πραγματοποιηθεί μια συντονισμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εκκένωση ιδιωτών πολιτών των ΗΠΑ», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ.

Με πληροφορίες απο: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Business Insider / Φωτογραφία αρχείου Reuters