Σουδάν: Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων έφθασε στην Αίγυπτο – Η συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι [pics]

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, έφθασε σήμερα στην παράκτια αιγυπτιακή πόλη Ελ Αλαμέιν για να συναντήσει τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μπουρχάν ταξιδεύει στο εξωτερικό αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στις 15 Απριλίου.

Η Αίγυπτος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των εμπόλεμων παρατάξεων στο Σουδάν, με σειρά διεθνών προσπαθειών ώστε να αποτραπεί η παράταση του εμφυλίου πολέμου και το βάθεμα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε ομιλία του προς στρατιώτες χθες, Δευτέρα, ο Μπουρχάν απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών κατηγορώντας τα μέλη της ΔΥΤ ως «προδότες» και υποσχόμενος αποφασιστική νίκη.

Η ανακοίνωση της εγυπτιακής προεδρείας για τη συνάντηση

Ο εκπρόσωπος της προεδρείας της Αιγύπτου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Σίσι, κατά την διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος εκτιμά πολύ τους ιστορικούς δεσμούς και τις βαθιές σχέσεις της με το Σουδάν. Τόνισε επίσης τη σταθερή θέση της Αιγύπτου να σταθεί στο πλευρό του Σουδάν και να υποστηρίξει την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ενότητα και την εδαφική του ακεραιότητα, ιδιαίτερα στις τρέχουσες κρίσιμες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό στρατηγικό συμφέρον που ενώνει τους δύο λαούς.

Από την μεριά του, ο στρατηγός Μπουρχάν εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επαινώντας την ειλικρινή αιγυπτιακή υποστήριξη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας του Σουδάν υπό το πρίσμα της ιστορικής συγκυρίας που διανύει.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο Σουδάν και οι διαβουλεύσεις σχετικά με τις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια της χώρας, με τρόπο που να διαφυλάσσει την κυριαρχία, την ενότητα και τη συνοχή του σουδανικού κράτους.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες του Σουδάν. Οι συνομιλίες έθιξαν επίσης τη συζήτηση τρόπων συνεργασίας και συντονισμού για την υποστήριξη του σουδανικού λαού, ιδίως μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης, ώστε το Σουδάν να μπορέσει να ξεπεράσει με ασφάλεια την τρέχουσα κρίση.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες Reuters