Σουδάν: Ο στρατός «κλείνει» δρόμους και ίντερνετ για να μην γίνουν διαδηλώσεις

Οι αρχές του Σουδάν έκλεισαν τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου και αναπτύχθηκαν δυνάμεις ασφαλείας σε όλο το Χαρτούμ καθώς οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν νέες διαδηλώσεις.

Στρατός, αστυνομία και παραστρατιωτικές δυνάμεις κατέκλεισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας την Πέμπτη, ενώ φορτηγά έκλεισαν τις γέφυρες του Νείλου που συνδέουν την πρωτεύουσα με τα προάστια της. Ένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού εγκατέστησε σημείο ελέγχου σε μία από τις γέφυρες που παρέμεινε ανοιχτή.

Η προγραμματισμένη διαμαρτυρία θα είναι η 11η ημέρα σημαντικών διαδηλώσεων μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, όπου ο Abdalla Hamdok απομακρύνθηκε και στη συνέχεια επανήλθε στην πρωθυπουργία. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον στρατό να μείνει εκτός οποιουδήποτε κυβερνητικού ρόλου κατά τη μετάβαση σε ελεύθερες εκλογές. Οι γέφυρες αποκλείστηκαν και κατά τις τελευταίες διαδηλώσεις της 25ης Δεκεμβρίου, όταν δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στη στρατιωτική εξουσία έφτασαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο εκείνη την ημέρα, παρά την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και το «μπλακ άουτ» στις επικοινωνίες. Η Κεντρική Επιτροπή Γιατρών του Σουδάν ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 48 σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης.

Έκκληση των ΗΠΑ για «ηρεμία»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από την κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του στρατιωτικού αρχηγού, στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ επαναλαμβάνει την υποστήριξή της για την ειρηνική έκφραση της δημοκρατικής φιλοδοξίας και την ανάγκη σεβασμού και προστασίας των ατόμων που ασκούν την ελευθερία του λόγου. Καλούμε για εξαιρετική διακριτικότητα στη χρήση βίας και προτρέπουμε τις αρχές να απόσχουν από αυθαίρετες κρατήσεις» ανέφερε μια δήλωση της Πρεσβείας.

Με πληροφορίες από: Al Jazeera / Φωτογραφία αρχείου Reuters