Σουδάν: Οι RSF θα μεταφέρουν τους εγκλωβισμένους Αιγύπτιους στρατιώτες στο Χαρτούμ – Συμφωνήθηκε νέα κατάπαυση πυρός

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν συμφώνησαν σήμερα σε 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας.

«Επιβεβαιώνουμε την πλήρη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα την τηρήσει σύμφωνα με την ανακοινωμένη ώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο σουδανικός στρατός θα ανακοινώσει ότι θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες 24ωρη εκεχειρία που δεν τηρήθηκε.

Η αποτυχία της κατάπαυσης του πυρός εμπόδισε τις προσπάθειες εκκένωσης αλλοδαπών και κατοίκων παγιδευμένων στην πρωτεύουσα. Ο γερμανικός στρατός είχε σχεδιάσει επιχείρηση εκκένωσης, η οποία τελικά ακυρώθηκε.

Συνεχείς βομβαρδισμοί και δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Χαρτούμ γύρω από το συγκρότημα που στεγάζει το αρχηγείο του στρατού και επίσης στο κεντρικό αεροδρόμιο.

Οι RSF θα μεταφέρουν τα αιγυπτιακά στρατεύματα στο Χαρτούμ

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν θα μετακινήσουν αιγυπτιακά στρατεύματα που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Merowe όταν ξέσπασαν οι μάχες στο Χαρτούμ, σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από την οργάνωση.

Τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα παραδοθούν στο Κάιρο «όταν το επιτρέψει η κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αφού ξέσπασαν συγκρούσεις το Σάββατο, οι RSF δημοσίευσαν ένα βίντεο το οποίο, σύμφωνα με την οργάνωηση, έδειχνε Αιγύπτιους στρατιώτες που τους είχαν «παραδοθεί» στη βόρεια πόλη Merowe, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ του Χαρτούμ και των συνόρων με την Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα αιγυπτιακά στρατεύματα που κρατούνται στο Σουδάν βρίσκονται εκεί απλώς για να διεξάγουν ασκήσεις με τους Σουδανούς ομολόγους τους και όχι για να υποστηρίξουν κανένα από τα αντιμαχόμενα μέρη.

Με πληροφορίες από: Al Jazeera, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters