Σουηδία: Ρωσικά Su-24 που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μετέφεραν πυρηνικές κεφαλές – Τι γίνεται με την ένταξη στο NATO;

Η πρωθυπουργός στην Σουηδία δήλωσε σήμερα ότι «δεν αποκλείει» την πιθανότητα να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο NATO λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα επέμενε ότι προτιμά να παραμείνει η Σουηδία εκτός κάποιου στρατιωτικού συνασπισμού.

«Δεν αποκλείω με κανέναν τρόπο την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση SVT. «Θέλω να αναλύσουμε σε βάθος τις δυνατότητες που έχουμε, τις απειλές και τους κινδύνους, ώστε να λάβουμε την καλύτερη απόφαση για τη Σουηδία», πρόσθεσε.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται μαζί του και εγκατέλειψε τη γραμμή της αυστηρής ουδετερότητας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, η Μαγκνταλένα Άντερσον απέκλεισε την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι κρίσιμης σημασίας να παραμείνει αμετάβλητη» η πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας. Στις 8 Μαρτίου προκάλεσε αντιδράσεις όταν είπε ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει» την ασφάλεια της βόρειας Ευρώπης. Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ένταξη της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ρωσικά μαχητικά στάλθηκαν με πυρηνικά να «προειδοποιήσουν» τη Σουηδία

Δύο ρωσικά αεροπλάνα που παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο νωρίτερα αυτό το μήνα ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.

Η υπερπτήση που έγινε κοντά στο νησί Γκότλαντ στις 2 Μαρτίου ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια που είχε σχεδιαστεί για να «εκφοβίσει τη Σουηδία», σύμφωνα με το σουηδικό κανάλι ειδήσεων TV4 Nyheterna.

Συνολικά τέσσερα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη ρωσική αεροπορική βάση του Καλίνινγκραντ. Αποτελούνταν από δύο επιθετικά αεροσκάφη Sukhoi 24, τα οποία συνοδεύονταν από δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 27.  Ήταν τα δύο επιθετικά αεροσκάφη που ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.

Η παραβίαση του σουηδικού εδάφους διήρκεσε περίπου ένα λεπτό. Η πολεμική αεροπορία της χώρας ανέπτυξε δύο JAS 39 Gripen που τράβηξαν φωτογραφίες των εισβολέων.  Τότε, λένε σουηδικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη Σουηδία ότι έχουμε πυρηνικά όπλα και θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Στέφαν Ρινγκ στο TV4 Nyheter.

«Το αξιολογούμε ως συνειδητή ενέργεια. Κάτι που είναι πολύ σοβαρό, ειδικά καθώς η Ρωσία είναι μια εμπόλεμη χώρα», πρόσθεσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σουηδία Carl-Johan Edström.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τη λανθασμένη πλοήγηση, αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν μια σκόπιμη πράξη. Ότι παραβίασαν τα σύνορα της Σουηδίας».

Το περιστατικό σημειώθηκε μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απειλήσει με στρατιωτική δράση κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας καθώς εξετάζουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Daily Mail / Φωτογραφία αρχείου