Σούκρι: Τα «ρίχνει» στην Τουρκία για την βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι προχώρησε σε νέες δηλώσεις μετά το νέο κύκλο διερευνητικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε με την Τουρκία, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, μετά από μια ιδιαίτερα «ψυχρή περίοδο» και πρόσφατες εντάσεις τους περασμένους μήνες.

Τα σχόλια που είχε κάνει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Αλ Σίσι «δικτάτορα» με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2013, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για στελέχη και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είχε ως αποτέλεσμα οι δύο χώρες να διακόψουν διπλωματικές επαφές.

Εντούτοις, τον περασμένο Μάρτιο, η Τουρκία έκανε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο, που οδήγησαν στον πρώτο γύρο διερευνητικών επαφών στις αρχές Μαΐου, ωστόσο ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είχε δηλώσει πως διακόπτονται οι όποιες διαβουλεύσεις και συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με την Άγκυρα. Ωστόσο, οι δύο πλευρές ήρθαν «κοντά» και έκατσαν χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σούκρι είπε στο Bloomberg TV, σε μία συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας παρουσίασε και η εφημερίδα «Αλ Αχράμ», πως: «Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη για την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με την Άγκυρα, αλλά χρειάζεται να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά».

Και πρόσθεσε ότι: «Όταν η Αίγυπτος θα είναι «ικανοποιημένη» για το γεγονός «ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο», ανέφερε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας. Οι δηλώσεις του Σούκρι πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά τη λήξη του δεύτερου γύρου των διήμερων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των αξιωματούχων του αιγυπτιακού και τουρκικού Yπουργείου Εξωτερικών που ολοκληρώθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Άγκυρα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters