Σουροβίκιν: Ο Ρώσος διοικητής που διέταξε την αποχώρηση από την Χερσώνα καλείται να αποδείξει ότι «ήταν η σωστή απόφαση»

Τα «γεράκια του πολέμου» της Ρωσίας συσπειρώθηκαν πίσω από την ταπεινωτική απόφαση να υποχωρήσουν από την ουκρανική πόλη Χερσώνα, αλλά ο διοικητής Σουροβίκιν, που διέταξε την αποχώρηση βρίσκεται τώρα υπό αυξανόμενη πίεση για να αποδείξει ότι «άξιζε» και ήταν η «σωστή απόφαση».

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, με το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών», από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τη φημισμένη σκληρότητά του, στις 9 Νοεμβρίου συνέστησε στις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου εκτέθηκαν επικίνδυνα.

Ο Σουροβίκιν, ένας 56χρονος βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και τη Συρία, ο οποίος έχει παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η αποχώρηση, που ολοκληρώθηκε δύο ημέρες αργότερα, θα επέτρεπε στη Μόσχα να εξοικονομήσει εξοπλισμό και να αναδιατάξει τις δυνάμεις της σε επιθέσεις αλλού.

Μερικά από αυτά τα στρατεύματα έχουν μεταφερθεί από τη νότια στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες και ο Ρώσος διοικητής βρίσκεται υπό πίεση για να δείξει ότι «το στοίχημά του» ήταν το σωστό.

«Περιμένουμε τα λαμπρά αποτελέσματά σας και προσευχόμαστε για εσάς, προσεύχομαι για εσάς κάθε μέρα», είπε η Margarita Simonyan, η αρχισυντάκτρια του RT TV και μία από τους κύριους δημόσιους υποστηρικτές του πολέμου.

«Να καταστρέψουμε τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας»

Ο Ρώσος εθνικιστής Αλεξάντερ Ντούγκιν, η κόρη του οποίου δολοφονήθηκε έξω από τη Μόσχα τον Αύγουστο, έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Σουροβίκιν, λέγοντας ότι η Χερσώνα ήταν το τελευταίο κομμάτι της ουκρανικής επικράτειας που η Ρωσία μπορούσε «να αντέξει» να εγκαταλείψει. «Φτάσαμε το όριο», είπε ο Ντούγκιν.

Ανώτεροι ρωσικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και «γεράκια του πολέμου» λένε ότι θέλουν να επιστρέψει ο ρωσικός στρατός κάποια στιγμή στην Χερσώνα, κάτι που φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί σύντομα.

Ορισμένοι ζητούν επίσης από τον Σουροβίκιν να εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμού της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, μια τακτική που έχει προτείνει το Κρεμλίνο και έχει σχεδιαστεί για να φέρει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Vladimir Solovyov, ένας από τους πιο διάσημους παρουσιαστές πολιτικών τηλεοπτικών εκπομπών της Ρωσίας, δήλωσε: «Κάνω έκκληση στον στρατηγό Ήρωα της Ρωσίας Σουροβίκιν: Σύντροφε Στρατηγέ, σας ζητώ να ολοκληρώσετε την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Ναζιστικής ουκρανικής χούντας».

Άλλοι σχολιαστές της κρατικής τηλεόρασης έχουν αρχίσει να αμφισβητούν δημοσίως τον χειρισμό του πολέμου, αν και σε παραστάσεις.

Πηγή: Reuters