Σπάνια επίσκεψη Νετανιάχου στη Γάζα: «Δεν θα αποσυρθούμε από τις περιοχές που ελέγχουμε»

Ο Νετανιάχου ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή που ελέγχει στη Γάζα

Νετανιάχου

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μια σπάνια επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα (2.09.2026) ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τις ζώνες που ελέγχει σε αυτόν τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ελέγχουμε τη ζώνη. Δεν θα αποσυρθούμε. Παραμένουμε σε αυτήν τη γραμμή. Ελέγχουμε το 60% της Λωρίδας της Γάζας και δεν θα σταματήσουμε επειδή εξοντώνουμε, μέρα με την ημέρα, τους τρομοκράτες που μας απειλούν», είπε ο Νετανιάχου αφού συναντήθηκε με στρατιώτες κοντά στην «κίτρινη γραμμή», η οποία οριοθετεί την περιοχή που παραμένει υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι διέταξε τον στρατό να επεκτείνει τον έλεγχό του στο 70% του θύλακα, ποσοστό μεγαλύτερο εκείνου που επιτρέπεται να κατέχει με βάση τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2025. Επιμένει επίσης ότι οι στρατιώτες θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να επαληθευτεί ο πλήρης αφοπλισμός της Χαμάς.

«Όμως κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχουμε τον στόχο μας – να αφοπλίσουμε τη Χαμάς και να αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Γάζα και (ο θύλακας) να μην αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», συνέχισε, εκτιμώντας ότι σε μεγάλο βαθμό «αυτός ο στόχος έχει στην πραγματικότητα επιτευχθεί ήδη».

Ο Νετανιάχου ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή και τις προσπάθειες που καταβάλλονται «για την εξάλειψη των απειλών και την εγγύηση της ασφάλειας των στρατιωτών και των ισραηλινών κοινοτήτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κατζ: Το Ισραήλ θέλει να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να μετεγκαταστήσει κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας από τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα, αν οι ΗΠΑ δώσουν το πράσινο φως, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, κάνοντας λόγο για μεταφορές «δια θαλάσσης και αεροπορικώς».

«Στο τέλος, δεν υπάρχει πραγματική λύση για τη Γάζα χωρίς αυτή τη μετανάστευση» του πληθυσμού της, δήλωσε ο Ισραέλ Κατς σε συνέδριο που διοργάνωσε ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να «καθαρίσει» τη Γάζα ύστερα από τη μεταφορά των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, προτού υποχωρήσει μπροστά σε δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η πρόταση αυτή.

Σύμφωνα με τον Κατς, ο Τραμπ «δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του, απλώς την έχει παγώσει» μπροστά στις πιέσεις από αραβικές χώρες. «Αλλά το σχέδιο δεν έχει εγκαταληφθεί, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων, ακόμη και τώρα», υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός. Χωρίς να διευκρινίσει την πηγή του, ο Κατς υποστήριξε επίσης ότι «το 80% (των κατοίκων της Γάζας) θέλει να φύγει», αλλά η Χαμάς «τους εμποδίζει».

Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι «οργανωμένη και έτοιμη να τους μεταφέρει δια θαλάσσης, αεροπορικώς, με κάθε δυνατό μέσο», πρόσθεσε.

«Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ. Πότε θα δώσουν την έγκρισή τους; Όταν καταστεί σαφές ότι η Χαμάς δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γύρω από το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, συνέχισε.

Ο Κατς υποστηρίζει εδώ και μήνες ένα τέτοιο μέτρο, που παρουσιάζεται ως εθελοντική μετανάστευση των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Στη Γάζα, οι περισσότεροι κάτοικοι εκτοπίστηκαν από τον καταστροφικό πόλεμο που ξεκίνησε το Ισραήλ μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους σε ισραηλινό έδαφος.

Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς και του οποίου τα στοιχεία θεωρούνται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Times of Israel

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ