Σρεμπρένιτσα: Άλλοθι στον Μλάντιτς δίνει η σύζύγος του

Άλλοθι για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα φαίνεται να δίνει στον επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων την περίοδο του εμφυλίου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Ράτκο Μλάντιτς, η σύζυγός του Μποσίλικα, η οποία κατέθεσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ότι τον Ιούλιο του 1995, οπότε και σημειώθηκαν τα αιματηρά γεγονότα, ο Μλάντιτς ήταν μαζί της στο Βελιγράδι.

Η Μποσίλικα Μλάντιτς, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN, κατέθεσε ότι στις 16 Ιουλίου 1995, η ίδια και ο σύζυγός της ήταν σε γάμο και στη συνέχεια συναντήθηκαν με μια ομάδα Σέρβων προσφύγων στη στρατιωτική ακαδημία.
Υποστήριξε δε, ότι ο σύζυγός της δεν θα μπορούσε να έχει διαπράξει μαζικά εγκλήματα και χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τις δολοφονίες στη Σρεμπρένιτσα.

«Τον ρώτησα: ‘Ράτκο, πες μου, έδωσες εντολή γι’ αυτά τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα;’. Σοβάρεψε, με κοίταξε αυστηρά και είπε: ‘Με αμφισβητείς;'» δήλωσε, με τρεμάμενη φωνή, ενώπιον του Δικαστηρίου η Μποσίλικα Μλάντιτς.

ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ: Σρεμπρένιτσα

Εξεταζόμενη από την εισαγγελέα Μάργκαρετ Χασάν, είπε ακόμη δεν αποδέχεται πως στρατιώτες, υπό τις διαταγές του συζύγου της, σκότωσαν περισσότερους από 7.000 Μουσουλμάνους άνδρες και νεαρά αγόρια, από τη Σρεμπρένιτσα.
«Είμαι σίγουρη πως δεν μπορεί να έχει κάνει τέτοια εγκλήματα και πιστεύω πως δεν πρέπει να καταδικαστεί. Πάντα θα καταδικάζω κάθε έγκλημα, ακόμη κι αν το έχει κάνει ο άνδρας μου» είπε.

Ο επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων την περίοδο του εμφυλίου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατηγορείται από το ICTY για τον ρόλο του στην ενορχήστρωση της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, τις διώξεις μη Σέρβων από αρκετούς δήμους της Βοσνίας, την τρομοκράτηση του πληθυσμού του Σαράγεβο κ.ά.

Ερωτηθείσα τι έκανε ο Ράτκο Μλάντιτς μεταξύ 14 και 17 Ιουλίου του 1995, όταν συνέβησαν τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, η σύζυγός του απάντησε ότι ο πρώην στρατηγός ήταν στο σπίτι του, στο Βελιγράδι.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία παρουσίασε μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ του Ράτκο Μλάντιτς και άγνωστου ατόμου στις 16 Ιουλίου 1995, όπου ο τότε επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων ακούγεται να λέει -μεταξύ άλλων- «… μην περιμένετε εντολές, εάν πετάξουν, καταρρίψτε τους».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, από τη συνομιλία αυτή προκύπτει ότι ο Μλάντιτς ήθελε να καταρριφθούν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κοντά στην πόλη Ζέπα.
Η Μποσίλικα Μλάντιτς δήλωσε ότι δεν είναι ειδική σε τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά σημείωσε πως οι εντολές δίνονται από ασφαλή τηλεφωνική γραμμή και όχι από μια απλή γραμμή.
Είπε ακόμη ότι πριν από τη σύλληψη του συζύγου της, το 2011, τον είχε δει για τελευταία φορά το 2001, όταν το Βελιγράδι είχε προβεί στην έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη. Έως τότε, είπε η μάρτυρας, «το κράτος εξακολουθούσε να τον προστατεύει».

ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ: Σρεμπρένιτσα

Ο Μλάντιτς, ο οποίος επί μία δεκαετία παρέμενε ασύλληπτος, δεν είχε καμία επαφή με τη σύζυγό του όλο εκείνο το διάστημα, όπως κατέθεσε η ίδια στο ICTY.
Η Μποσίλικα Μλάντιτς είπε, μάλιστα, πως έξι μήνες πριν από τη σύλληψή του, ήταν πεπεισμένη πως ήταν ήδη νεκρός, καθώς είχε πάθει έμφραγμα το 1996 και «πιθανότατα ζούσε υπό δύσκολες συνθήκες» ενόσω κρυβόταν.

Η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς συνεχίζεται.