Σρεμπρένιτσα: Συνελήφθησαν πρώην αστυνομικοί για εγκλήματα πολέμου

Η σερβική αστυνομία, με εφόδους σε διάφορες περιοχές της Σερβίας, προσπάθησε σήμερα να συλλάβει οκτώ υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα, αλλά ένας διέφυγε τη σύλληψη, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας, αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς.

«Μεγάλος αριθμός ανθρώπων βρέθηκε στο στόχαστρο των ερευνών, αλλά μέχρι στιγμής καταφέραμε να συλλάβουμε επτά από τους οχτώ υπόπτους» δήλωσε ο κ. Βέκαριτς στο πρακτορείο ειδήσεων AP, τονίζοντας ότι πρόκειται «για πρώην μέλη ειδικής ταξιαρχίας της αστυνομίας των Σέρβων της Βοσνίας». Η σερβική αστυνομία συνέλαβε, σήμερα, σε διαφορετικές πόλεις της Σερβίας, επτά υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα. Οι συλληφθέντες είναι πρώην μέλη του Κέντρου Εκπαίδευσης «Γιαχόρινα» της ειδικής ταξιαρχίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην εκτέλεση 1.000 αμάχων Μουσουλμάνων της Βοσνίας στο χωριό Κράβιτσε, στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας.

Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς τόνισε σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, ότι με τη σύλληψη επτά υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα, το 1995, «το κράτος πήρε σαφώς θέση» απέναντι στο έγκλημα, το οποίο χαρακτήρισε «τη μαζικότερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Οι συλλήψεις ήταν επίσης καρπός συνεργασίας με τους συναδέλφους από τη Βοσνία, αν και η συνεργασία δεν ήταν τόσο εντατική όσο στην υπόθεση ‘Σρπτσι’, αλλά ήταν αναγκαία» υπογράμμισε.

Η εισαγγελία ερευνά εδώ και καιρό την υπόθεση και εντατικοποίησε τις έρευνες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με την εισαγγελία της Βοσνίας, εξήγησε.
Η συνεργασία αυτή μας επέτρεψε την πρόσβαση σε συγκεκριμένους μάρτυρες και στη συνέχεια λάβαμε συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν τα οκτώ άτομα, προς το παρόν, επισήμανε,

Υπογραμμίζω το «προς το παρόν» επειδή το χαρακτηριστικό των εγκλημάτων πολέμου είναι ότι η έρευνα πρακτικά δεν έχει τέλος, μόνον ανακαλύπτονται νέα εγκλήματα, νέα θύματα, νέοι δράστες, δήλωσε ο κ. Βούκτσεβιτς.

Τα ΜΜΕ στο Σαράγεβο μεταδίδουν ότι μεταξύ των επτά συλληφθέντων είναι ο Νέντελκο Μιλιντράγκοβιτς, διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης στη Γιαχόρινα της ειδικής ταξιαρχίας της αστυνομίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ειδήσεων της Βοσνίας, klix.ba αναφέρει ότι ο Μιλιντράγκοβιτς και ο αναπληρωτής του, Αλέξα Γκόλιγιαν κατηγορούνται για «γενοκτονία σε βάρος Βόσνιων Μουσουλμάνων στον δήμο Σρεμπρένιτσα το καλοκαίρι του 1995«.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Μιλιγκράντοβιτς, στις 12 Ιουλίου, δολοφόνησε Μουσουλμάνο της Βοσνίας, ο οποίος ήταν ανάπηρος και από στρατόπεδο αιχμαλώτων απομάκρυνε ομάδα 15-20 ανδρών, τους οδήγησε σε κοντινό χωράφι και τους εκτέλεσε. Επιπλέον, από την εισαγγελία της Βοσνίας κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για την εκτέλεση 100 αιχμαλώτων στις εγκαταστάσεις γεωργικού συνεταιρισμού στο χωριό Κράβιτσε και ότι σκότωσε δύο αιχμαλώτους που παραδόθηκαν.