Σέσελι: Η Σρεμπρένιτσα το σκοτεινότερο σημείο του πολέμου

Η Σρεμπρένιτσα ήταν «το σκοτεινότερο σημείο στη σερβική πλευρά στον πόλεμο», δήλωσε ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Σαράγεβο «Face TV». Ο αρχηγός του SRS υποστήριξε ακόμη ότι «ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι εγκληματίες πολέμου», αν ο ίδιος αντιμετωπίζεται έτσι.

«Η Σρεμπρένιτσα είναι ο κύριος σερβικός συμβιβασμός και είναι σημαντικό να λέγεται αυτό, επειδή η Σρεμπρένιτσα είναι το πιο σκοτεινό σημείο στη σερβική πλευρά. Δεν αμφισβητώ το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα, μόνον υποστηρίζω ότι δεν είναι γενοκτονία», δήλωσε ο Βόισλαβ Σέσελι, προσθέτοντας ότι σερβικές δυνάμεις και στο Πριέντορ εκτελούσαν αιχμάλωτους αμάχους, όπως και στη Σρεμπρένιτσα.

Σχολιάζοντας τον ρόλο του νυν προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και του πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον πόλεμο, ο αρχηγός του SRS είπε ότι «και οι δύο είναι εγκληματίες πολέμου, αν υποστηρίζουν ότι είναι ο ίδιος».

«Ο Νίκολιτς ήταν εθελοντής στην ανατολική Σλαβονία και για τις υπηρεσίες του στον πόλεμο έγινε διοικητής των Τσέτνικ. Ο Βούτσιτς ήταν εθελοντής στο εβραϊκό νεκροταφείο δίπλα στον Σλάβκο Άλεξιτς. Ο Βούτσιτς πάντα έκανε πολύ πιο ακραίες δηλώσεις από μένα. Ποτέ δεν δήλωσα ότι για έναν Σέρβο θα σκοτώσω 100 Μουσουλμάνους», ισχυρίστηκε ο Βόισλαβ Σέσελι στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του Σαράγεβο, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος για λόγους υγείας αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος από τη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), τόνισε ότι δεν θα παραδοθεί οικειοθελώς στη Χάγη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον συλλάβουν οι σερβικές αρχές.
«Αν με συλλάβουν οι Νίκολιτς και Βούτσιτς, ως άμεσοι συνένοχοί μου στα εγκλήματα πολέμου, τότε τι μπορώ να κάνω», υπογράμμισε ο Βόισλαβ Σέσελι.