Σρεμπρένιτσα: το συγνώμη της Σερβίας

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν εκτίμησε ότι η συγγνώμη του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς για τα εγκλήματα που διέπραξαν κάποιοι στο όνομα της Σερβίας σε βάρος των Μουσουλμάνων της Βοσνίας αποτελεί μεγάλο, σημαντικό μήνυμα από έναν ηγέτη – μήνυμα από το κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή.
   »Το μήνυμα έτυχε μεγάλης προσοχής στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τώρα μελετάται προσεκτικά. Δεν αρκεί να λέγεται κάτι μία φορά, πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τι θα ειπωθεί με μία άλλη ευκαιρία. Αλλά οπωσδήποτε θα έλεγα ότι το μήνυμα έγινε ευπρόσδεκτο, όχι μόνο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Είναι το κατάλληλο μήνυμα, από το κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, καθώς διεξάγεται συζήτηση στη Βουλή της Σερβίας για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας» δήλωσε ο κ. Κάτσιν. 
   Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία υπενθύμισε τα λόγια του κ. Νίκολιτς ότι είναι έτοιμος να αλλάξει στάση, αν η Σερβική Βουλή τροποποιήσει το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα.
   Ο κ. Κάτσιν είπε ότι η τελική θέση για το αν διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα καθορίστηκε από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ότι η απόφαση πρέπει να γίνεται σεβαστή.
   »Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι στη διαδικασία της συμφιλίωσης είναι πολύ σημαντική η δήλωση του προέδρου Νίκολιτς» τόνισε.
   Ο κ. Κάτσιν ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Νίκολιτς είναι ένας από τους λίγους προέδρους στην περιοχή που δεν έχει στηρίξει δημόσια τη REKOM, το δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων που επιδιώκει τη συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας για τα θύματα, τα εγκλήματα πολέμου και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας την περίοδο 1991-2001 και δεν έχει ορίσει εκπρόσωπό του στην Επιτροπή.
   »Ελπίζω να ακολουθήσει μία τέτοια πρωτοβουλία του» δήλωσε ο κ. Κάτσιν.