Σρι Λάνκα: Κλειστές επ’ αόριστον οι καθολικές εκκλησίες – Απειλές νέων επιθέσεων

Η Καθολική Εκκλησία της Σρι Λάνκα αποφάσισε να μην επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά από την Κυριακή οι εκκλησίες στη χώρα. Αιτία «συγκεκριμένη απειλή» για νέες επιθέσεις εναντίον τουλάχιστον δύο τόπων λατρείας.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο, καρδινάλιος Μάλκομ Ραντζίτ, ήθελε να ξαναρχίσουν να λειτουργούν οι εκκλησίες στη χώρα την Κυριακή. Όμως το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει απειλή τον ανάγκασε να αναβάλει επ’ αόριστον τη λειτουργία τους.

«Ακολουθώντας τις συστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας, αποφασίσαμε ότι καμία λειτουργία δεν θα γίνει σε καμία εκκλησία την Κυριακή. Υπάρχει μια συγκεκριμένη απειλή εναντίον δύο τόπων λατρείας», δήλωσε ο ίδιος στο AFP.

Στους 257 οι νεκροί των επιθέσεων

Τουλάχιστον 257 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στις 21 Απριλίου από μια σειρά επιθέσεων σε τρεις εκκλησίες και τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.

Την περασμένη Κυριακή ο καρδινάλιος Μάλκομ Ραντζίτ χοροστάτησε σε ιδιωτική λειτουργία η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Όλες οι λειτουργίες στις εκκλησίες είχαν ματαιωθεί μετά τις επιθέσεις την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών.

Μετά τις επιθέσεις ένοπλοι φρουροί βρίσκονται έξω από κάθε εκκλησία. Επίσης μια φρουρά ανέλαβε την προστασία του καρδιναλίου Σημαντική δύναμη των δυνάμεων της τάξης έχει αναπτυχθεί και έξω από την κατοικία του. Ο ίδιος αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει θωρακισμένη λιμουζίνα που του παραχώρησε η κυβέρνηση και προτιμά να κυκλοφορεί με το συνηθισμένο του όχημα.

«Δεν φοβάμαι. Δεν χρειάζομαι θωρακισμένα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις μου. Ο Κύριος είναι ο προστάτης μου», δήλωσε. «Ωστόσο θέλω να είναι ασφαλής ο λαός και η χώρα», πρόσθεσε.

Ο καρδινάλιος εξέφρασε εξάλλου τις ανησυχίες του όσον αφορά τη διεξαγωγή της έρευνας γι’ αυτό το κύμα επιθέσεων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει περισσότερους από 150 υπόπτους μετά τις επιθέσεις του Πάσχα.

Μεταξύ των νεκρών οι αρχές έχουν αναγνωρίσει 42 ξένους πολίτες. Πολλοί άλλοι ξένοι πολίτες φέρονται ακόμη ως αγνοούμενοι. Ίσως βρίσκονται μεταξύ των νεκρών που δεν έχουν αναγνωριστεί στο νεκροτομείο του Κολόμπο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό από τους 496 τραυματίες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, 47 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 12 από τους οποίους στην εντατική.