St.Nikolas: Ένοπλοι κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν

Για κατάληψη του δεξαμενόπλοιου St.Niκolas, ελληνικών συμφερόντων, στο Κόλπο του Ομάν και συγκεκριμένα 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της πόλης Σοχάρ, αναφέρει το Associated Press. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στο δεξαμενόπλοιο St.Nikolas, που ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan, μπήκαν τουλάχιστον πέντε ένοπλοι και το κατέλαβαν, με την UKMTO να εκδίδει σχετική ενημέρωση – προειδοποίηση.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία με το πλοίο. Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «ένοπλοι με στρατιωτικά ρούχα επιβιβάστηκαν στο πλοίο», το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν για να το καταλάβουν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Arab News, το σύστημα εντοπισμού AIS του δεξαμενόπλοιου έχει απενεργοποιηθεί, το οποίο βάσει εκτιμήσεων φαίνεται ότι έχει πάρει πορεία με κατεύθυνση το λιμάνι της πόλης Bandar-e-jask του νοτιοανατολικού Ιράν.

Η ναυτιλιακή εταιρεία «Empire Navigation» επιβεβαίωσε ότι έχει χάσει την επικοινωνία με το δεξαμενόπλοιο περί τις 06:30 π.μ (ώρα Αθήνας), ενώ αποκάλυψε ότι το 19μελές πλήρωμα αποτελείται από 18 Φιλιππινέζους και έναν Έλληνα, που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος. Ακόμα, η ναυτιλιακή εταιρεία δήλωσε ότι το St. Nikolas είχε φορτώσει περίπου 145.000 τόνους αργού πετρελαίου από την Μπάσρα του Ιράκ και κατευθυνόταν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ προς την Σμύρνη της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey αναφέρεται πως σε βάρος του εν λόγω δεξαμενοπλοίου είχε ασκηθεί δίωξη στο παρελθόν για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που αποτελούσε αντικείμενο κυρώσεων και κατασχέθηκε στη συνέχεια από τις ΗΠΑ. Η Ambrey ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ι-Τζασκ του Ιράν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Arab News | Φωτογραφία αρχείου Reuters