Σταματάει η «χρήση» δελφινιών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας το Υπουργείου Άμυνας έλαβε την αποφαση να σταματήσει την χρήση δελφινιών στις στρατιωτικές του ασκήσεις.

Η ειδική στρατιωτική μονάδα στου κράτους που βρίσκεται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στη χερσόνησο της Κριμαίας θα τερματίσει την λειτουργία της μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Αξιωματουχος δήλωσε στο Ria Novosti, οτι η επιστημονική εργασία θα πρέπει να διακοπεί και το στρατιωτικό προσωπικό θα μετατεθεί σε άλλες μονάδες, ενώ το πολιτικό προσωπικό θα απολυθεί. Επιπλέον τόνισε οτι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν με τα δελφίνια, αν δηλαδή θα απελευθερωθούν ή αν θα πουληθούν σε κάποιο θαλάσσιο πάρκο (water park).
Πρόσθεσε, ωστόσο , ότι το πολιτικό προσωπικό σχεδίαζε να απευθύνη έκκληση πρός τον Υπουργό Άμυνας Pavel Lebedev ώστε να κρατήσει το κέντρο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις για την θεραπεία παιδιών με νευρολογικές παθήσεις, καθώς τα δελφίνια στο συγκεκριμένο κέντρο εχουν χρησιμοποιηθεί για την παροχή βοήθειας προς παιδιά με ειδικές ανάγκες – και με ενα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας – απο το 1998.

Σύμφωνα με τις επίσημες ιστοσελίδες του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας η εκπαίδευση δελφινιών για το Σοβιετικό Ναυτικό στη Σεβαστούπολη χρονολογείται απο το 1960.
Εκπαιδευόντουσαν για την ανεύρεση στρατιωτικού εξοπλισμού στον βυθό της θάλασσας π.χ ναρκες αλλα και για να επιτιθενται σε δύτες. Στην δεκαετία του 80 στους στόχους της εκπαίδευσης ηταν και η καταπολέμηση του σαμποτάζ αλλα και η διάσωση.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διαίρεση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το τμήμα εκπαίδευσης δελφινιών και οι ειδικοί του κατέληξαν στο Ουκρανικό ναυτικό. Αυτο ειχε ώς αποτέλεσμα τα δελφίνια να χρησιμοποιούνται σε πολιτικές «αποστολές» όπως για παράδειγμα με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Το 2011 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επανεκκίνησε την ειδική – στρατιωτική – εκπαίδευση των δελφινιών.

Ria Novosti

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Δελφίνια “ΟΥΚάδες” για αμερικάνικο και ρώσικο ΠΝ

Τα σόναρ σκοτώνουν δελφίνια και φάλαινες – Τα μέτρα που έλαβε το Πολεμικό Ναυτικό