Starstreak: Η Βρετανία προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους

Η Βρετανία προμηθεύει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Τους προμηθεύουμε αυτούς – θα ενταχθούν στις μάχες», ανέφερε ο υπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είχε ενημερώσει ότι ελήφθη η απόφαση για την προμήθεια του εν λόγω πυραυλικού συστήματος.

«Είναι ζωτικής σημασίας… η Ουκρανία να διατηρήσει την ικανότητά της να να καταστείλει τη ρωσική αεροπορική επίθεση», είχε δηλώσει ο Βρετανός ΥΠΑΜ, Ουάλας.

«Σε απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να προμηθεύσει με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak υψηλής ταχύτητας από την εταιρεία Thales. Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα θα παραμείνει εντός του ορισμού των αμυντικών όπλων, αλλά θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν καλύτερα τον εναέριό τους χώρο», συμπλήρωσε.

Η Βρετανία έχει προμηθεύσει μέχρι τώρα 3.615 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ πιθανότατα θα προμηθεύσει σύντομα την αμυνόμενη χώρα με μια ακόμα παρτίδα αντιαρματικών πυραύλων Javelin.

Η Ουκρανία χρειάζεται πάνω απ’ όλα περισσότερες προμήθειες όπλων για να αμυνθεί κατά της εισβολής της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα μετά την επιστροφή του από επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ο Φιάλα τόνισε ότι η αντιπροσωπεία του – στην οποία συμμετείχαν επίσης οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Σλοβενίας – συζήτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων, παροχή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και πιθανά μελλοντικά διπλωματικά βήματα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.