Σταθμάρχης της CIA ζητά χάρη από τον Ιταλό πρόεδρο

Επιμέλεια :Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Χάρη από τον  Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας ζητά να του δώσει για την υπόθεση της απαγωγής ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα το 2003 στο Μιλάνο, ο καταδικασθείς για την επιχείρηση αυτή πρώην σταθμάρχης  της CIA στην ιταλική πόλη κ. Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι.
Η »Air CIA» στην Ελλάδα
Τότε μια ομάδα πρακτόρων της CIA είχε απαγάγει τον ιμάμη Αμπού Ομάρ  στο Μιλάνο και τον είχε στείλει στην Αίγυπτο, όπου τον βασάνισαν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων – μια τακτική που εφάρμοζε η CIA  πολύ συχνά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η CIA χρησιμοποιούσε πολλά αεροδρόμια για τις πτήσεις της »Air CIA»-  και στην Ελλάδα.Μέρος της πολύπτυχης αυτής »μαύρης» δράσης των ΗΠΑ ήταν και η εν λόγω απαγωγή.
Ο πράκτορας Βασιλείου
Νωρίτερα φέτος το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας είχε καταδικάσει τον υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της της CIA στην ιταλική πόλη κ. Λέιντι σε 8 χρόνια κάθειρξη ερήμην. Ο δικηγόρος του δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι θεωρεί την υπόθεση πολιτική και ελπίζει να λάβει χάρη από τον Πρόεδρο κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Κίνηση που αποτελεί στην πράξη επιβεβαίωση της ενοχής.
Νωρίτερα ένας άλλος κατηγορούμενος για την υπόθεση – πιλότος της Π.Α. των ΗΠΑ – είχε επίσημα λάβει χάρη από τον κ. Ναπολιτάνο. Μέλος της ομάδας που απήγαγε τον Ομαρ ήταν και ένας πράκτορας με το ελληνικό όνομα »Βασιλείου»- πιθανότατα Ελληνας ή Κύπριος.