Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα (26.08.2026) ότι όλες οι νάρκες στα Στενά του Ορμούζ έχουν αφαιρεθεί ή καταστραφεί και απείλησε να καταστρέψει οποιαδήποτε πλοία προσπαθήσουν να τοποθετήσουν περισσότερες.
«Μόλις ενημερώθηκα από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ότι όλες οι νάρκες έχουν αφαιρεθεί ή/και πυροδοτηθεί από τα διεθνή ύδατα των Στενών του Ορμούζ. Το Ιράν έχει ειδοποιηθεί ότι οποιοδήποτε πλοίο ή σκάφος τοποθετεί νέες νάρκες θα καταστραφεί αμέσως και συστηματικά», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Truth Social.
«Μέσω της Διαστημικής Δύναμης, παρακολουθούμε κάθε τετραγωνική ίντσα του στενού, όπως κάνουμε και με το Όρος Πίκαξ και τις ήδη κατεστραμμένες τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Υπάρχει πολιτική μηδενικής ανοχής στην τοποθέτηση ναρκών σε πλήρη ισχύ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) August 25, 2026
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει απομακρύνει τις νάρκες από την στρατηγικής ζωτικής σημασίας πλωτή οδό, ενώ έχει επιμείνει ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν το στενό.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμματισμένων αμερικανικών επιθέσεων εναντίον του όρους Πίκαξ, μιας βαθιά θαμμένης πυρηνικής εγκατάστασης που το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει για την αποθήκευση μέρους του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου και προηγμένων φυγοκεντρητών.




