Στην Αλβανία τα χημικά της Συρίας;

Εν αναμονή της απόφασης της αλβανικής κυβέρνηση για το αν θα δεχθεί ή όχι να αναλάβει την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη χώρα, οι διαμαρτυρίες των πολιτών κορυφώθηκαν, σήμερα το πρωί, στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Μέρος των διαδηλωτών παρέμεινε μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί ενώθηκε με χιλιάδες πολίτες- φοιτητές, μαθητές και ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος -οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στο έδαφος της Αλβανίας.

Οι περισσότεροι πολίτες οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων (π.χ.»Facebook» και «Twitter»).

Ο τηλεοπτικός σταθμός «News 24» ανακοίνωσε ότι όλα τα γυμνάσια στα Τίρανα έχουν «βάλει λουκέτο», αφού οι μαθητές έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Οι διοργανωτές της διαδήλωσης ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι, σήμερα, στην κεντρική λεωφόρο μπροστά από το πρωθυπουργικο μέγαρο, αναμένεται να μαζευτούν περίπου 40 χιλιάδες άτομα.

«Είμαστε εδώ και περιμένουμε ένα ‘όχι’ απο την αλβανική κυβέρνηση» δήλωσε ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της οργάνωσης Green Cross International (Διεθνής Πράσινος Σταυρός) Paul Walker δήλωσε, σε συνέντευξή του στη χθεσινή εκπομπή Top Story στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ότι «η Αλβανία δεν έχει πράγματι αποφασίσει ακόμη για τα χημικά όπλα της Συρίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «χίλιοι τόνοι χημικών ουσιών δημιουργούν τουλάχιστον 10 χιλιάδες τόνους χημικών αποβλήτων».

Νωριτερα αυτη την βδομάδα ο Πολ Γουόκερ, διευθυντής του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού, στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, δήλωσε οτι η απόφαση για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία έχει ήδη ληφθεί και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή (σήμερα).
Ερωτηθείς γιατί η Αλβανία επελέγη ως προορισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων, ο κ. Γουόκερ απάντησε ότι η χώρα έχει περάσει από μια διαδικασία καταστροφής των όπλων το 2007.
«Είχαν ένα μικρό οπλοστάσιο χημικών όπλων και η Οργάνωση για την Πρόληψη των Χημικών Όπλων διαπίστωσε ότι χρειάστηκαν έξι μήνες για να καταστρέψουν 16 τόνους αερίου μουστάρδας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η Αλβανία αναμένεται να παραλάβει περίπου 1.600 τόνους χημικών όπλων ή περίπου 650 νταλίκες, που θα φθάσουν σε ένα από τα λιμάνια της χώρας.

Ο ιταλικός τύπος έχει εκφράσει την ανησυχία του για την επιλογή της Αλβανίας να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, καθώς πιθανά ατυχήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες σε περιοχή της νότιας Ιταλίας, που απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από τις αλβανικές ακτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τα χημικά της Συρίας στη πόρτα μας; Καταστροφή στην Αλβανία έχει υποσχεθεί ο Ράμα