Στην Ινδία οι κατηγορούμενοι για φόνο Ιταλοί υπαξιωματικοί

Η Ινδία διαβεβαίωσε σήμερα την Ιταλία ότι στους δύο υπαξιωματικούς του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που κατηγορούνται για την δολοφονία δύο ινδών ψαράδων και θα δικαστούν στην Ινδία δεν θα επιβληθεί η θανατική ποινή, ανακοίνωσε σήμερα ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Χουρσίντ.

Ο Χουσρσίντ πρόσθεσε πως οι δύο κατηγορούμενοι δεν θα συλληφθούν αν επιστρέψουν στην Ινδία μέσα στο χρονικό περιθώριο που έχει ορίσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι επιβεβαίωσε πως οι κυβέρνησή του αποφάσισε να μεταβούν στην Ινδία οι δύο υπαξιωματικοί.

«Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει πως δεν θα τους επιβληθεί η θανατική ποινή», τόνισε στην εφημερίδα La Reppublica.

Ινδοί διπλωμάτες δήλωσαν πως οι ιταλοί υπαξιωματικοί αναμένεται να φτάσουν στο Νέο Δελχί σήμερα.
Το δικαστήριο είχε επιτρέψει στις 22 Φεβρουαρίου στους δύο Ιταλούς, τον Μασιμιλιάνο Λατόρε και τον Σαλβατόρε Τζιρόνε, που έχουν αποφυλακιστεί με εγγύηση εν αναμονή της δίκης τους, να επιστρέψουν στην πατρίδας τους για να ψηφίσουν στις εκλογές.

Ο ιταλός πρεσβευτής στην Ινδία Ντανιέλε Μαντσίνι είχε δεσμευτεί ο ίδιος προσωπικά προς το Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι δύο υπαξιωματικοί θα επέστρεφαν στην Ινδία σε τέσσερις εβδομάδες.

Στη συνέχεια, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ινδία ότι παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο με την σύλληψη των Ιταλών για ένα επεισόδιο που συνέβη σε διεθνή ύδατα και ανακοίνωσε πως οι κατηγορούμενοι δεν θα επιστρέψουν στην Ινδία.

Ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ προειδοποίησε την Ιταλία ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και ο ιταλός πρεσβευτής απελάθηκε.

Ακολούθησαν εντατικές διπλωματικές επαφές και τελικά η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή των δύο στο Νέο Δελχί για να δικαστούν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο Ιταλοί που υπηρετούσαν σε ιταλικό δεξαμενόπλοιο πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ινδούς ψαράδες ανοικτά της Κεράλα τον Φεβρουάριο 2012. Στις καταθέσεις τους δήλωσαν πως θεώρησαν ότι ήταν πειρατές.