Στις κάλπες η ανατολική Ευρώπη

Η ανατολική Ευρώπη ψηφίζει σήμερα για τις ευρωεκλογές, που αναμένεται ότι θα σηματοδοτηθούν από μια άνοδο των ευρωφοβικών, παρά την αποτυχία που σημείωσαν την Πέμπτη οι λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές στην Ολλανδία.
Σήμερα ψηφίζουν οι πολίτες στη Λετονία (εκλέγει οκτώ ευρωβουλευτές), τη Σλοβακία (δεκατρείς) και στο μικρό νησί της Μάλτας (έξι), ενώ για δεύτερη ημέρα ψηφίζουν στην Τσεχική Δημοκρατία (21 ευρωβουλευτές).

Κατά την έναρξη αυτών των εκλογών, την Πέμπτη στην Ολλανδία -η οποία εκλέγει 26 βουλευτές από τους 751 που συνεδριάζουν στο Ευρωκοινοβούλιο- και τη Βρετανία (73 βουλευτές), ο λαϊκιστής Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς έφερε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα: σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, θα κερδίσει τρεις έδρες, από τις πέντε που είχε ως τώρα.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ Νewsit.gr

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών στις 28 χώρες της ΕΕ, θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, μετά το κλείσιμο και των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.

Ωστόσο στη Βρετανία το βρετανικό λαϊκιστικό και ευρωφοβικό κόμμα UKIP πραγματοποίησε σημαντική άνοδο στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων. Η ψηφοφορία αυτή μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τις εθνικές προβολές σε ποσοστά και τα αποτελέσματα σε 150 από τα 161 τοπικά συμβούλια, το UKIP κερδίζει 17% των ψήφων, δηλαδή 157 έδρες, ένα εντυπωσιακό άλμα σε σχέση με τις δύο μόνο που κατείχε ως τώρα. Το Εργατικό Κόμμα έρχεται επικεφαλής με 31% των ψήφων (+292 έδρες), μπροστά από τους συντηρητικούς (29%, -201 έδρες) και τους φιλελεύθερους δημοκράτες (13%, -284 έδρες).

«Χωρίς να θέλω να πουλήσω τη γούνα της αρκούδας πριν την σκοτώσω, φαίνεται ότι ξεκινησε καλά», δήλωσε ο αρχηγός του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος θέλει να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από «την πολιτική Ευρώπη» και προβλέπει ένα «σεισμό» για την Κυριακή.

Άνοδος των ευρωσκεπτικιστών αναμένεται και στη Γαλλία (74 ευρωβουλευτές), όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να έρχεται πρώτο με 23,5% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη…. …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ Νewsit.gr