Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ τα μνημόνια Τουρκίας Λιβύης

Τη γνώμη των νομικών υπηρεσιών του ΟΗΕ θα ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε εσχάτως η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε για άλλη μια φορά άκυρα τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης καθώς, όπως ανέφερε, «υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης  σε αυτή τη συγκυρία.» Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε επίσης του κινδύνους για τη σταθερότητα, όχι μόνο στο εσωτερικό της Λιβύης , αλλά στην ευρύτερη περιοχή από την υπογραφή των μνηνμονίων με τη κυβέρνηση της Τρίπολης. «Οι  αντίθετες με το Δίκαιο  της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη  δημιουργούν κινδύνους για την περιοχή.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, δήλωσε στον Έλληνα υπουργό ότι θα ζητήσει τη γνώμη των νομικών υπηρεσιών του ΟΗΕ για την εγκυρότητα ή μη των μνημονίων. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού στη συνάντηση ετέθη και το θέμα της παραβίασης του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη , ζήτημα που θεωρείται αρκετά σοβαρό από τα Ηνωμένα Έθνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τις προοπτικές που υπάρχουν για μία νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα. «Δήλωσα την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.