Στο Ιράκ ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για συνομιλίες με ιρακινούς αξιωματούχους μία εβδομάδα μετά την έναρξη μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του Τικρίτ από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο αμερικανός στρατηγός έφθασε στην ιρακινή πρωτεύουσα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-17 προερχόμενος από την περιοχή του Κόλπου, όπου επισκέφθηκε χθες το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο εντάχθηκε επιχειρησιακά στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Κατά την επίσκεψή του, ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου δήλωσε ότι η ενίσχυση των αεροπορικών επιδρομών του υπό την Ουάσινγκτον διεθνούς συνασπισμού θα ήταν σφάλμα και ζήτησε «στρατηγική υπομονή» στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ εξήγησε ότι η συχνότητα των αεροπορικών επιδρομών εξαρτάται από τις δυνατότητες του ιρακινού στρατού επί του πεδίου των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Ντέμπσεϊ πέρασε την μέρα του πάνω στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle για να τονίσει την στρατιωτική συνεργάσία ΗΠΑ-Γαλλίας και να συζητήσει στρατηγικές για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Η Γαλλία διεξάγει διάφορες αποστολές στο Ιράκ από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο Κόλπο απο τις 23ης Φεβρουαρίου και αναμένεται να παραμείνει για οκτώ εβδομάδες.

Ο Ντέμπσεϊ παρακολούθησε καθως τέσσερα γαλλικά αεροσκάφη Rafale απονηώθηκαν από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου καθ ‘οδόν προς το Ιράκ, και αργότερα παρακολούθησε τέσσερα μαχητικά Étendard αφου επέστρεφαν από την αποστολή τους.

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι διεξάγουν 12 έως 15 αποστολές την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και αποστολών πληροφοριών και πτησεις επιτήρησης, αεροπορικές επιδρομές και κοντινές αποστολές αεροπορικής υποστήριξης σε συντονισμό με τα χερσαία στρατεύματα του Ιράκ.
Σε δηλώσεις του ο Ντέμπσεϊ είπε οτι η Γαλλία ειναι ένας πολύτιμος εταίρος σε μια σύγκρουση στην οποία περίπου 20 χώρες διεξάγουν αεροπορικές αποστολές, αλλά μόνο τρεις με θαλάσσιες δραστηριότητες.

FoxNews/ΑΠΕ-ΜΠΕ