Στόλτενμπεργκ: Να πως θα επιτευχθεί η ειρήνευση στο Αφγανιστάν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η ειρήνη στο Αφγανιστάν θα επιτευχθεί με την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς η οργάνωση των Ταλιμπάν ανέκαθεν έθετε ζήτημα αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων ως μία από τις προϋποθέσεις τους για να ενταχθούν στην ειρηνευτική διαδικασία.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν τόνισαν αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις ημέρες Eid.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο ότι «ο τρόπος που θα οδηγήσει στην επίτευξη αυτής της ειρήνευσης δεν πρόκειται να επιτευχθεί με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να παραμονή στο Αφγανιστάν «.

«Θα εκπαιδεύσουμε, θα βοηθήσουμε και θα συμβουλεύσουμε και θα χρηματοδοτήσουμε τις δυνάμεις του Αφγανιστάν. Τότε θα καταλάβουν σε κάποιο στάδιο ότι θα πετύχουν περισσότερο γύρω από ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Stoltenberg.

Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε την πρώτη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος Ghani είχε ανακοινώσει μια κατάπαυση του πυρός που έγινε δεκτή από τους Ταλιμπάν μόνο στις ημέρες του Eid.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες πραγματικές προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια ειρηνική διαδικασία συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Did Press