Στόλτενμπεργκ: Χαιρετίζει την ανανέωση των συνομιλιών Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Στο επίκεντρο των ΜΜΕ βρίσκεται το θέμα της ονομασίας μετά απο τις δηλώσεις Νίμιτζ αλλά και λόγω της σημερινής επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ σε απόσπασμα της συνέντευξης που προδημοσιεύει το πρακτορείο MIA χαιρετίζει την ανανέωση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Ερωτηθείς αν στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο η πΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απαντά: «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει απαράλλακτη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ όλων των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων. Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και στις Συνόδους που ακολούθησαν, αυτοί (σ.σ. τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ) συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί όταν θα επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ», απαντά προσθέτοντας ωστόσο ότι η επίλυση του θέματος του ονόματος δεν ανήκει στις αρμοδιότητές του.

H επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ, αποτελεί θετικό μήνυμα και δείχνει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί συμβιβασμός

Ωστόσο ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ, αποτελεί θετικό μήνυμα και δείχνει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί συμβιβασμός για το όνομα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο. Γι’ αυτον τον λόγο υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετάσχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί σύντομα συμβιβασμός με την Ελλάδα γύρω από το όνομα, ο Αχμέτι είπε ότι θετική ένδειξη αποτελούν οι ενθαρρύνσεις επίσημων εκπροσώπων της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών ώστε ο συμβιβασμός να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, όπου η πΓΔΜ μπορεί να ενταχθεί ως νέο μέλος στη Συμμαχία.

«Η αλβανική κοινότητα ανέκαθεν ενδιαφέρονταν να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Έχοντας υπόψη τα συναισθήματα των “Μακεδόνων” είμαστε προσεκτικοί, όμως δεν μας είναι αδιάφορο, διότι αυτή η χώρα είναι και δική μας. Για τους Αλβανούς μοναδικό μη αποδεκτό όνομα είναι το όνομα Σλαβική ή Εθνική “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, διότι και εμείς αποτελούμε μέρος της, με ιστορία και πολιτισμό», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση της πΓΔΜ υπάρχουν σκέψεις είτε για απομάκρυνση κάποιου από τα μνημεία του σχεδίου “Σκόπια 2014”, είτε για αλλαγή της ονομασίας του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Γευγελή με τα Σκόπια ή του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Απο την πλευρά του Εθνικός Συντονιστής για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι ερωτηθείς αν η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε «Εγγυώμαι ότι θα αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά, με προσοχή στην ταυτότητα και σε όλα τα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για το “μακεδονικό” έθνος. Η αίσθησή μου είναι πως η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη».

Σε ερώτηση για το αν ενδεχόμενη λύση στο θέμα του ονόματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, ο Πεντάροφσκι είπε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί εδώ και καιρό πολιτική δέσμευση των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας και ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική λύση σε αυτό, διότι, όπως είπε, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν μπορεί να λυθεί από έναν στενό κύκλο ανθρώπων.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει!

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ο πολιτικός αναλυτής Σάσο Ορντάνοφσκι σε άρθρο του στην εφημερίδα “SLOBODEN PECHAT» σημειώνει ότι ουσιαστικά «δεν έχουν καν ξεκινήσει» και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πανικό οι προτάσεις που το επόμενο διάστημα θα “διαρρεύσουν” στην κοινή γνώμη της πΓΔΜ και της Ελλάδας.Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, στην Ελλάδα οι “διαρροές” αυτές θα είναι προϊόν της ανάγκης να “καταπιεί” η κοινή γνώμη το γεγονός ότι ο όρος Μακεδονία θα περιλαμβάνεται στη λύση, ενώ στην πΓΔΜ οι “διαρροές” θα είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να “καταπιεί” η κοινή γνώμη το γεγονός ότι «εάν και όποτε επιτευχθεί λύση, θα ζητηθεί αυτή να αναγράφεται και στο σύνταγμά μας».

Θετικό το κλίμα είπε ο Νιμιτζ

«Έχω κάποιες ιδέες, τις οποίες πρέπει να τις δουν οι δύο πλευρές. Θέλω να συμβάλω στην προσέγγιση των διαφορών στις θέσεις. Γνωρίζουμε ότι η λύση αυτού του δύσκολου ζητήματος μεταξύ δύο γειτόνων απαιτεί κάποια δόση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές και πιστεύω ότι αυτό θα επιτευχθεί σύμφωνα με την αξιοπρέπεια και τα εθνικά συμφέροντα των δύο πλευρών», δήλωσε ο Νίμιτζ, προς τον ανταποκριτή του “ΜΙΑ” στις ΗΠΑ.

Ο Νίμιτζ σημείωσε, ακόμα, ότι μια τέτοια λύση θα ενδυναμώσει την ασφάλεια των δύο χωρών και της περιοχής και πρόσθεσε ότι υπάρχει θετική διάθεση και στην Αθήνα και στα Σκόπια ως προς την βελτίωση των σχέσεων και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών διαστάσεων της περιοχής. «Ζητήθηκε να παρουσιάσω τις ιδέες μου ενώπιον των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, εδώ στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι ορατό ότι και οι δύο κυβερνήσεις έχουν έντιμες προθέσεις και πιστεύω ότι αυτές θα αποδεχτούν τις προτάσεις μου με θετικές απόψεις, και αυτό να χρησιμεύσει ως βάση για περαιτέρω συζήτηση και οριστική συμφωνία», ανέφερε, σύμφωνα με το “MIA”, ο Nίμιτζ.

Ντιμιτρόφ: Με την Ελλάδα είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε για πάντα γείτονες

Απο την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ αναφέρει για την συνάντηση Νίμιτζ: «Οι προσδοκίες είναι ότι εκ μέρους του κυρίου Nίμιτζ θα προταθεί ένα αρχικό πλαίσιο, που θα συμβάλει στη δόμηση των συνομιλιών, με την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο».

Δεδομένου ότι ο ίδιος είχε διατελέσει εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το όνομα, η “DW” έθεσε την ερώτηση εάν υπάρχει ορατή διαφορά στην ρητορική, την προσέγγιση και την μεθοδολογία με την οποία διεξάγονται σήμερα οι συνομιλίες, δηλαδή τι έχει αλλάξει συγκριτικά με τότε. «Έχει αλλάξει πολύ το πλαίσιο. Και εμείς είδαμε τι σημαίνει να είμαστε επί μακρόν στην αίθουσα αναμονής, αλλά είδαν και οι γείτονές μας και η ΕΕ ότι αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση. Παρότι και νωρίτερα υπήρξαν φάσεις με πολύ εντατικές συναντήσεις, τώρα είναι αισθητή η πολύ μεγαλύτερη προσοχή της κοινής γνώμης, ενώ ποτέ άλλοτε Υπουργοί δεν εξέφρασαν ετοιμότητα να ενταχθούν στη διαδικασία με πιο άμεσο ρόλο», τόνισε, σύμφωνα με τη “DW”, και πρόσθεσε ότι συνιστά πράξη κορυφαίας πολιτικής ευθύνης να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία του θετικού κλίματος για την επίλυση του προβλήματος που διαρκεί ήδη δύο δεκαετίες.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, στο πλαίσιο του εφικτού, να ωθήσουμε τη διαδικασία προς τη λύση. Με την Ελλάδα είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε για πάντα γείτονες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς, αλλά και από την άλλη πλευρά. Αυτή τη στιγμή, η ύψιστη ευθύνη μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο και να επιβιβαστούμε στο ευρωπαϊκό τρένο, διότι για εμάς εκεί βρίσκεται η προοπτική, η πρόοδος, το μέλλον», ανέφερε σύμφωνα με την “DW”.

Τέλος, ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για την έκβαση της διαδικασία, ο Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με την DW απάντησε: «Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είμαι αισιόδοξος με ανησυχίες».