Στόλτενμπεργκ: «Tο NATO δεν θεωρεί αντίπαλό του την Κίνα»

Το NATO δεν θεωρεί την Κίνα αντίπαλό του αλλά ανησυχεί για τους ολοένα και στενότερους δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν βλέπουμε την Κίνα ως αντίπαλο», είπε ο Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Πρόσθεσε ότι η Κίνα σύντομα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ότι το NATO θα πρέπει να συνεργαστεί με το Πεκίνο σε θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

«Όμως απογοητευτήκαμε από το γεγονός ότι η Κίνα δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι η Κίνα διαδίδει πολλά από τα ψευδή αφηγήματα για το NATO, για τη Δύση, και επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ», πρόσθεσε.

Η G7 ζητά από την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος

Οι ηγέτες των χωρών της G7 προέτρεψαν σήμερα την Κίνα να διαφυλάξει την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, πιέζοντας τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και εγκαταλείποντας τις δικές της «επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα θα έπρεπε να πιέσει τη Ρωσία ώστε η τελευταία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνονται οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη διακοπή αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της τριήμερης συνόδου της G7 στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών εκφράζουν επίσης τη σοβαρή ανησυχία τους για την κατάσταση στις Θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας και τονίζουν ότι αντιτάσσονται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με χρήση βίας ή καταναγκασμό. «Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφεραν.

Οι ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι «ανησυχούν σοβαρά» για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως την καταναγκαστική εργασία στο Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ. Η Κίνα θα έπρεπε επίσης να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters