Στόλτενμπεργκ: «Το NATO δεν υποσχέθηκε ποτέ να μην επεκταθεί»

Το ΝΑΤΟ δεν υποσχέθηκε ποτέ να μην επεκταθεί, κάτι που προκύπτει από μια σειρά διεθνών συνθηκών, σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του σχετικά με τις «ενοχλήσεις» της Μόσχας.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στο μνημόνιο του NATO κατά το οποίο, οποιαδήποτε χώρα μπορεί να επιδιώξει την ένταξή της στη συμμαχία, ενώ αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα έγγραφα όπως η Τελική Πράξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τον Χάρτη του Παρισιού, μαζί με την ιδρυτική πράξη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

«Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής ασφάλειας, την οποία έχει επίσης προσυπογράψει η Ρωσία», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας, τονίζοντας πως αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι χώρες – μέλη της Συμμαχίας αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν δώσει υποσχέσεις σε σχέση με τη μη επέκταση του NATO. «Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είπε ότι το θέμα της διεύρυνσης του NATO δεν είχε τεθεί μέχρι την επανένωση της Γερμανίας», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα σήμερα, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η συμμαχία είχε «εξαπατήσει» τη Ρωσία πολλές φορές και είπε ότι υπήρχαν «πέντε κύματα διεύρυνσης του NATO». Στις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας περιλαμβάνουν την μη επέκταση του NATO προς ανατολάς και την μη ανάπτυξη κανενός επιθετικού όπλου σε χώρες που γειτονεύουν μαζί της.

Πηγή: Sputnik / Φωτογραφία αρχείου Reuters