Στόλτενμπεργκ: «To NATO κρατάει την πόρτα ανοιχτή στην Ουκρανία – Οι σύμμαχοι θα αποφασίσουν για την ένταξη»

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολίασε την υποβολή αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας με ταχεία διαδικασία.

«Το NATO υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στη Συμμαχία και κρατάει πάντα την πόρτα ανοιχτή στην Ουκρανία, όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν»

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι έχουν δηλώσει και έχουν αποδείξει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και όλοι μαζί θα αποφασίσουν την πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Συμμαχία, όπως έκαναν με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.

O γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας χαρακτήρισε την προσάρτηση «ευρωπαϊκών εδαφών» από τη Ρωσία, παράνομες και σημείωσε ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου από την έναρξή του τον Φεβρουάριο.

Κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο και επιβεβαίωσε την στήριξη στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». «Η Ουκρανία έχει απόλυτο δικαίωμα να πάρει τα εδάφη της πίσω και εμείς θα την στηρίξουμε», δήλωσε.

Σχετικά με τις απειλές για την χρήση πυρηνικών όπλων από τη ρωσική πλευρά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τις χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικές», ενώ προειδοποίησε ότι η χρήση τέτοιου είδους όπλων θα έχει σημαντικές συνέπειες και για τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησαν τις ανησυχίες τους για την επιχειρούμενη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, αλλά και το πιθανολογούμενο σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Μετά την προφανή δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, συζήτησαν την προστασία υποδομών κρίσιμης σημασίας» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Φωτογραφία Reuters