«Στον αέρα» οι εκλογές στη Λιβύη: Είναι αδύνατο και απίθανο να γίνουν τώρα

Ο χρόνος «μετρά αντίστροφα» για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, καθώς τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για την εκλογική διαδικασία, η οποία αυτή την στιγμή είναι «στον αέρα».

Αρκετοί είναι αυτοί, που πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν σε τέσσερις μέρες και είναι αρκετά πιθανό να αναβληθούν για άλλη ημερομηνία, όπως ακριβώς έγινε με τις βουλευτικές εκλογές, που προγραμματίστηκαν ξανά για τον Ιανουάριο του 2021. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι εκλογές θα γίνουν, εφόσον πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας του ΟΗΕ, της διεθνούς κοινότητας και των αντιμαχόμενων πλευρών στη χώρα, αλλά ουδείς ξέρει «ποιος» θα πάρει την πρωτοβουλία να πει δημοσίως ότι αυτές δεν θα γίνουν τώρα.

Η λέξη «κλειδί» στην προκειμένη περίπτωση είναι η «ευθυνοφοβία» που διέπει τους κρατικούς θεσμούς, διότι κανένας δεν θέλει να «επωμιστεί» το βάρος της ευθύνης και το ενδεχόμενο «κόστος» από την ανακοίνωση της αναβολής των προεδρικών εκλογών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή όσο και το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα κάνουν επισήμως γνωστή την αναβολή των εκλογών, διότι γνωρίζουν πως θα δεχτούν τις «επιθέσεις», τις σκληρές αντιδράσεις και την οργή του λιβυκού λαού, που επιθυμεί την δημοκρατική μετάβαση στη χώρα μετά από μια δεκαετία εμφύλιο σπαραγμού και διαρκών συγκρούσεων.

«Δεν θα γίνουν τώρα οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη»

Αυτό φάνηκε να επιβεβαιώνεται χθες, όταν ο επικεφαλής της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC) σε δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είπε ότι η Επιτροπή δεν αντιμετωπίζει κανένα «τεχνικό πρόβλημα» για την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, όμως την ίδια στιγμή δεν έχει την αρμοδιότητα για να ανακοινώσει την αναβολή τους ή την ανακήρυξη νέας ημερομηνίας. Επιπρόσθετα, ο Λίβυος αξιωματούχος «έριξε το μπαλάκι της ευθύνης» στη Βουλή της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι δική της  αρμοδιότητα να κηρύξει ή να αναβάλλει τις προεδρικές εκλογές και παράλληλα να ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία της διεξαγωγής τους».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του λιβυκού κοινοβουλίου, Abdullah Blaiheg, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι «είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους στις 24 Δεκεμβρίου στη Λιβύη» και πρόσθεσε πως: «Η αναβολή των εκλογών [ως γεγονός] είναι η νέα πραγματικότητα,όχι μια επιλογή και σύμφωνα με αυτή δεν θα γίνουν εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου».

Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξετάσει σύντομα μια έκθεση της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC) για να προσδιορίσουν την τρέχουσα κατάσταση της εκλογικής διαδικασίας και για να αναλύσουν τα εμπόδια και τα προβλήματα που έχουν προκύψει και προκαλέσει αυτό το πολιτικό «αδιέξοδο».

Με πληροφορίες από: Libya Review / Libya Observer | Φωτογραφίες αρχείου Reuters