Storm Z: Τι λέει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για τις «επίλεκτες» ρωσικές μονάδες

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας στη σημερινή ενημέρωση, αναφορικά με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρεται στις ειδικές στρατιωτικές μονάδες «Storm-Z» που έχουν γίνει γνωστές τον τελευταίο χρόνο, λόγω του ρόλου που έχουν αναλάβει στις επιθετικές και όχι μόνο, επιχειρήσεις που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Ειδικότερα, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας τονίζει πως η Ρωσία συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να βασίζεται στις μονάδες «Storm-Z», οι οποίες αρχικά εμφανίστηκαν το 2022, για να πραγματοποιούν μικρής κλίμακας επιθέσεις, καθώς έχουν πιθανότατα δύναμη λόχου, περίπου δηλαδή 100 στρατιωτών.

Η Μόσχα φαίνεται πως είχεαρχικά σχεδιάσει να αναπτύξει αυτού του είδους τις «επίλεκτες» στρατιωτικές μονάδες για να παίρνουν πρωτοβουλίες σε τακτικό επίπεδο κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων και να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Μέλη μονάδας Storm-Z

Ωστόσο, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι μονάδες «Storm-Z» από την άνοιξη του 2023 έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε τάγματα που αποτελούνται από κατάδικους, από στρατιώτες με πειθαρχικές ποινές, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας της ρωσικής διοικητικής μέριμνας ως προς την υλικοτεχνική υποστήριξη και την ιατρική περίθαλψη.

Ακόμα, φαίνεται πως λαμβάνουν συνεχώς εντολές επίθεσης με μικρή πιθανότητα επιτυχίας, γεγονός που υποδηλώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις αυτή τη χρονική συγκυρία, δηλαδή την ικανότητα διεξαγωγής αποτελεσματικών επιθετικών επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την ικανοποιητική άμυνα απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση.

Φωτογραφία Reuters