Stratfor: Αυτη ειναι η βάση της Ρωσίας στη Συρία – ΦΩΤΟ

Η ρωσική στρατιωτική βάση στην αεροπορική βάση Bassel Al Assad στη Λατάκεια, Συρία, συνεχίζεται να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, όπως επιβεβαιώνει δημοσίευμα του αμερικανικου think tank Stratfor. Όπως μπορείται να δείτε και μόνοι σας στις φωτογραφίες (πάνω και κάτω) του αεροδρομίου, που τραβήχτηκαν στις 4 Σεπτέμβρη, υπήρξε σημαντική εξέλιξη. Οι εικόνες της 15ης Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν την ολοκλήρωση περιοχών που προηγουμένως ήταν υπό κατασκευή.

Ένα μεγάλο μέρος ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού έχει επίσης φτάσει στο αεροδρόμιο. Μια στρατιωτική μονάδα (μέγεθος τάγματος) φαίνεται να βρίσκεται στη βάση, μαζί με πυροβολικό και υποστήριξη απο επιθετικά ελικόπτερα. Αρκετά μεγάλα ρωσικα αεροσκάφοι μεταφοράς είναι επίσης ορατά στο διάδρομο και στις κοντινές ράμπες.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των τεσσάρων στρατιωτικών ελικοπτέρων. Τα ελικόπτερα δεν έχουν ακόμη τους έλικες τους κατι που δείχνει ότι μπορεί να έχουν πρόσφατα παραδοθεί. Το σχήμα των ατράκτων του ελικόπτερου, μαζί με δηλώσεις από ανώνυμες αμερικανικές πηγές πληροφοριών, δείχνουν ότι υπάρχουν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 Hind και δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17 Hip
Αν η Ρωσία εξακολουθεί να εξετάζει την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών, η ανάπτυξη αυτών των ελικοπτέρων θα αποτελέσει τη βάση ικανοτήτων έρευνας και διάσωσης στο ενδεχόμενο συντριβής αεροσκάφους.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο που ειναι ορατό στις φωτογραφίες είναι η παρουσία του υλικού που υποδηλώνει οτι μια μεγάλη ρωσική Μηχανοποιημένη μονάδα Πεζικού είναι στο έδαφος. Αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου BTR είναι εμφανείς, καθώς και μια σειρά πιθανών αρμάτων μάχης Τ-90.

Εκτός διαδρόμου, μπορεί κανείς να διακρινει μια μονάδα πυροβολικού. Η μονάδα αυτή, σε αντίθεση με τα άλλα ρωσικά οχήματα, δεν είναι απλώς σταθμευμένη σε μια περιοχή τυχαία. Αντ ‘αυτού, στην πραγματικότητα ειναι αναπτυγμένη σε στρατηγική θέση. Αυτό δείχνει ότι το πυροβολικό θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία της αεροπορικής βάσης.

Όπως αναφέρει το Stratfor, τωρα που έχει εντοπίσει τις βασικές δομές της ρωσικη δύναμης στην αεροπορική βάση κοντά στο Λατάκια, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενα τις στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή. Οποιο και να ειναι το επόμενο βήμα της Ρωσίας γραφει το αμερικανικό think tank, ειτε αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη ή χερσαίες δυνάμεις, ακόμη και σε αυτό το στάδιο, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ήδη σημαντικός

Ωστόσο αν και οι Ρώσοι εχουν μια σημαντική και εξακριβωμένη διόδο προς τη Συρία εξακολουθούν να υπαρχουν κίνδυνοι.
Δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία που ανησυχούν για τυχόν παρεμβολές από ρωσικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Συρίας, αλλά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποιος έχει ήδη προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα όρια των δραστηριοτήτων της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις παρεμβολές με τη Χεζμπολάχ.

Η Μόσχα διαθέτει πλέον τα μέσα για να παραμείνει στην περιοχή, αλλά το ερώτημα που τίθεται ειναι: Μέχρι που ειναι διαθετημένη να φτάσει;

Πηγη – Stratfor
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert