Στρατηγική συνεργασία Κροατίας/Gazprom

Την πρόθεση της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom να αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με την Κροατία στον τομέα της ενέργειας, γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την πρώτη αντιπρόεδρο της κροατικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βέσνα Πούσιτς.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η στρατηγική συνεργασία περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα ενώσει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας και της Σερβίας, την αύξηση των προμηθειών του φυσικού αερίου στην Κροατία,καθώς και ευνοϊκότερες τιμές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Νωρίτερα, ο κ. Μίλερ και εκτελεστικά στελέχη της Gazprom είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κροατίας ‘Ιβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι, είναι προς το συμφέρον της Κροατίας η ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ιδίως στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, σύντομα θα συσταθεί ομάδα εργασίας από τις δύο χώρες (Κροατία-Ρωσία) για να παρουσιάσει το σχέδιο κατασκευής του τμήματος του αγωγού South Stream που θα «διαπερνά» την Κροατία, μεταφέροντας 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάθε χρόνο. Η σχετική συμφωνία για την υλοποίηση του έργου τέθηκε σε ισχύ, έπειτα από την υπογραφή της από την Gazprom και την διαχειρίστρια του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας, Plinacro.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο κινδεύει η Ελλάδα να χάσει το τρένο των αγωγών ενέργειας;

Ο South Stream όπως τον σχεδιάζουν οι Ρώσοι

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας για το ελληνικό φυσικό αέριο! Οι Ρώσοι παίρνουν θέση,οι ΗΠΑ ανησυχούν