Στρατηγός των Πεζοναυτών ο νέος Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα ονομάσει τον στρατηγό του σώματος Πεζοναυτών Joseph F. Dunford (Τζόζεφ Ντάνφορντ) επόμενο αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, σύμφωνα με πηγές στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει τον Στρατηγό Joseph F. Dunford, πρώην ανώτατο διοικητή στο Αφγανιστάν, και διοικητή του Σώματος των Πεζοναυτών, επόμενο Α/ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αν επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, ο Στρατηγός Dunford, 59, θα αναλάβει την κορυφαία στρατιωτική θέση σε μια δύσκολη περίοδο για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι New York Times θα χρειαστεί να ολοκληρώσει τη απόσυρση στρατευμάτων του Ομπάμα από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ θα πρέπει να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ισλαμικού κράτους.

Ο Στρατηγός Dunford θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Martin E. Dempsey, ο οποίος συνταξιοδοτείται μετά από τέσσερα χρόνια ως ανώτερος στρατηγός των ΗΠΑ. Ο Στρατηγός Dempsey ήταν ιδιαίτερα αγαπητός απο τον πρόεδρο Ομπάμα. Μπορεί να είναι δύσκολο για τον Dunford να εχει την ίδια σχέση που ειχε ο Dempsey με τον Ομπάμα, σχολιάζουν οι New York Times, αλλά αναφέρουν οτι σύμφωνα με πηγές ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον εχει σε μεγάλη εκτίμηση ως στρατηγικό στοχαστή που κατανοεί την πολυπλοκότητα του σημερινού κόσμου.

Ο Ομπάμα αναμένεται να ονομάσει αναπληρωτή του τον στρατηγό Πολ Σέλβα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η επίσημη ανακοίνωση του διορισμού, απο τον Ομπάμα, αναμένεται να γίνει στον Λευκό Οίκο σήμερα Τρίτη.

Πηγή – New York Times
Απόδοση/Μετάφραση – OnAlert

Φωτογραφία: O Dunford στο Αφγανιστάν 2011 – Φωτο: Cpl. Reece Lodder